Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 257
aktuelno izdanje
Diskretni lepotan
Sub-compact pištolj Kimber Micro 9

Moj prvi dodir sa umanjenom verzijom Browningove klasike M-1911 odigrao se pre dosta godina, sa Coltom Mustangom u kalibru 9x17 mm ili kako se kod nas uobičajeno kaže - "kratka devetka". Iako su moji utisci bili veoma dobri "Colt" je u međuvremenu obustavio proizvodnju tog simpatičnog pištolja. Time je omogućio da svoju interpretaciju ovog modela ponude "Browning", "Kimber", "Springfield" i SIG iako je i matična kuća (ponovo), predstavila verziju sa polimerskim ramom.


Iako ovako koncipiran pištolj ima puno obožavalaca, jednako su brojni glasovi onih koji, ipak, žele jači metak sa većim energetskim potencijalom, pravdajući to potrebom da samoodbrambeno oružje mora da, sa što većom verovatnoćom, zaustavi eventualnog napadača.


Kada civili biraju...


Bez obzira na opravdanost ovakvog stava, Amerikanci jednostavno vole snažne pištolje, pa se metak 9 mm Para nametnuo kao prirodan izbor. Ali, jedini klon M-1911 u ovom kalibru i približnom formatu bio je Ms. Sentinel (gospođa čuvar) koga nudi čuveni "Wilson Combat". Možda bi deo mačo populacije i prešao preko ženskog imena za svoje oružje, da cena nije blizu četiri hiljade dolara. Tek je pojava SIG P-938 donela prihvatljivu alternativu po formi, dimenzijama i ceni. Međutim, pre dve godine kompanija "Kimber" predstavila je model Micro 9 koji je brzo stekao veliku popularnost, tako da se sada nudi u 14 verzija.


"Kimber" je proizvođač oružja koji se u oštroj konkurenciji izborio za svoje mesto, ponudom fabričkih polu-custom pištolja sistema M-1911. Ultra kompaktni model sa nekim od prepoznativljih "Kimberovih" stilskih rešenja pokazao se kao dobar poslovni potez. Bili smo u prilici da se detaljnije upoznamo upravo sa ovim modelom, te vam prenosimo utiske...


Kimber Micro 9 se svrstava u kategoriju sub-compact pištolja, koja postaje sve popularnija kada civili biraju oružje za samoodbranu. Logično, civilna populacija ekstremno retko dolazi u situaciju da koristi oružje, a za svakodnevno nošenje smanjena masa i dimenzije definitivno predstavljaju značajnu prednost. Pritom, Kimber Micro 9 nije još jedan od modernih "plastikanaca" sa skrivenim udaračem, već klasičan SA pištolj ceo izrađen od metala sa malom širinom i odličnim okidanjem.


Manji i od legendarnog Walthera PPK


Iako po silueti deluje kao proporcionalno umanjem Colt M-1911, ovaj "mališan" krije neke konstrukcione razlike. Cev duga 80 mm izrađena je od nerđajućeg čelika, a u prednjem delu navlake se ne pozicionira preko tzv. bušinga tj. posebnog dela koji služi kao oslonac i vođica, već je tu klasičan kružni otvor. Za razliku od rešenja sa M-1911, cev za Micro 9 ima klasičnu, pažljivo ispoliranu uvodnu rampu koja olakšava ubacivanje metka u ležište, činme je povećana pouzdanost. Umesto pokretne verižice sa osovinom na ispustu cevi, ispod ležišta metka je polukružni prorez kroz koji je provučena poprečna čivija kao kod ČZ-75 ili SIG P-210. Sa čivijom je povezana poluga ustavljača navlake koja istovremno služi i za rasklapanje oružja koje se obavlja lakše nego na originalnom modelu.


Silueta rukohvata sa izraženim prepustom ispod udarača podseća na M-1911, ali tu nema automatske kočnice. U donjem delu zadnje strane rukohvata postoji insert sa sitno čekiranom površinom čija je uloga da spreči klizanje u šaci i poboljša kontrolu pri brzoj paljbi, a od sigurnosnih uređaja prisutna je blokada udarne igle i manuelna kočnica na uobičajenom mestu, na kraju rama. Materijal rama je aluminijumska legura, što je omogućilo da se masa svede na samo 440 grama bez municije. To je lakše od Berette M-70 u kalibru .22 LR! Micro 9 je dug skromnih 155 mm, visok 101 i širok 27 mm, što ga čini manjim od legendarnog Walthera PPK. Kapacitet jednorednog okvira je 6 metaka.


Finiš primerka koji smo imali u rukama je duo tone sa svetlim mat poršinama rama u boji metala i poliranom crnom navlakom. Bočne stranice rukohvata napravljene od ružinog drveta tamno crvene boje, imaju duboko, precizno čekiranje sitnim, piramidalnim uzorkom i prosto se lepe za kožu dlana. Urezi koji sprečavaju klizanje prstiju pri repetiranju su relativno krupni. Nišani su metalni, dobro profilisani i relativno visoki. Sve komande su umanjene, ali imaju odličan raspored, lako su dostupne bez promene hvata i jasnim klikom se oglase pri promeni položaja. Dugme utvrđivača okvira traži nešto jači pritisak, ali sam okvir se vrlo sigurno pozicionira u rukohvatu. Sve ivice oružja su pažljivo zaobljene, pa je rukovanje udobno i bez rizika od kačenja za delove odeće. Tolerancije u izradi i uklapanju su male, nema zveckanja i vidljivih zazora, a kretanje navlake uprkos otporu nešto snažnije opruge i dalje je glatko i bešumno. Okidač od aluminijuma ima kratak hod, reset od samo par milimetara i silu koju bih procenio na nešto više od 3 kg. Od same sile na okidaču, verovatno je važnije to što je odlično definisan i jasan, poput lomljenja staklenog štapića.


Elegantna silueta


Proizvođač nudi širok dijapazon različith vrsta finiša kao i njihovih kombinacija. Takođe, kupac može da bira između više odličnih modela nišana i velike ponude obloga drški uključujući Crimson Trace sa ugrađenim laserskim obeleživačem
Na žalost, nije bilo prilike da Micro 9 isprobamo na strelištu, ali priložene mete sa probnih gađanja pokazuju da se na daljini od 15 metara veličina grupe kreće od 70 do 90 mm, što je jako dobar rezultat. Jer, Micro 9 i nije namenjen za postizanje sportskih rekorda, već da bude stalni pratilac i pouzdan zaštitnik u slučaju potrebe. Elegantna silueta, atraktivan finiš i pažljiva izrada u diskretnom pakovanju skromnih dimenzija, čine ga odličnim izborom samoodbrambenog oružja za ljubitelje klasičnih rešenja.
Cena od nekih 850 dolara možda nije na nivou konkurencije od polimera, ali svakako predstavlja povoljnu ponudu u odnosu na kvalitet. A ukoliko reba ceniti vizuelni utisak ovaj "Kimberov" lepotan teško da ima dostojnog takmaca u svojoj kategoriji.


tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ


Broj 257

SVE O ORUŽJU


Test: poluautomatski karabin Beretta ARX 100     04-06


Novitet: Revol Arms DL45     08-09


Sub-compact pištolj Kimber Micro 9     11-13


Test: američki mitraljez opšte namene M60     14-17


Kalibar .338 Lapua Magnum     18-20


Noviteti: Pokušaji unapređenja pištolja     22-25


Zlatni Simson od osamdeset leta     28-30


Noževi Sergeja Baranova od “bulat” čelika     56-59


RUBRIKE


Držanje, prenošenje i nošenje oružja     26
Oružane snage Rusije (2)     32-37
Borbeni ranci     39-41
Kalendar takmičenja IPSC za 2018.     42
Istorijat naoružanja: koncept "opštenarodne odbrane"     44-47
Lov na divlje svinje u Francuskoj     48-50
Trap turnir "Sretenje"     52
Prihrana divljači u lovištima     53-55
Sokolar sa Tise     60-63