Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 140
aktuelno izdanje
Dizajn koji svi kopiraju
Noževi Boba Lovelessa
U "Kalibru" smo već pisali o legendama nožarstva, kao što su William Scagel i Bo Randal. Slava Boba Lovelessa, apsolutno je jednaka slavi prethodnika, ako ih čak i ne prevazilazi.
Čini se, da su sva velika imena u nožarstvu, međusobno povezana. Wiliam Scagel je početkom 20. veka postavio standarde za potpuno novu generaciju noževa, kakve danas poznajemo. Bob Randall je svoj prvi nož napravio posle iskustva sa Scagellovim nožem, kupljenim od ribara koji ga je koristio za struganje boje sa čamca i tokom vremena, postao je najčuveniji dizajner noževa četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka.
Prvi Loveless noževi po obliku veoma podsećaju na Randall modele, sa drškama od slagane kože i clip ili drop point oblikom sečiva. Omah na početku, Bob uvodi u svoju liniju i derač, koji će u kasnijem periodu dovesti do savršenstva.

Pored nespornih kvaliteta svih noževa koje je dizajnirao, Bob Loveless je poznat i po ogromnom uticaju na nožarsku industriju u celom svetu. Prvi je u Americi počeo da izrađuje noževe od nerđajućeg čelika ATS 34, namenjenog proizvodnji lopatica turbina u mlaznim motorima. I danas je ATS 34 vrlo cenjen izbor i kod industrijski proizvedenih i ručno izrađenih noževa. Pored čelika, Bob Loveless je "krivac" i za korišćenje i popularnost mikarte u nožarskoj industriji, jer je prvi koji ju je iskoristio za pravljenje drški. Mikarta je materijal lameliran od platna ili papira, lepljen fenolskim smolama, kao tekstolit kod nas i godinama se koristila za proizvodnju elemenata električnih instalacija. Danas se mikarta sve manje upotrebljava u drugim granama industrije, tako da najveći deo proizvodnje zadovoljava upravo potrebe industrije noževa.
Bob Loveless je i pionir u izradi noževa, kod kojih su sečivo, drška i branik, izrađeni od jednog komada materijala, što je bio izuzetan uspeh sedamdesetih godina 20. veka, kada je napravio prve noževe ovog tipa.

Kako najlakše opisati Lovelessov lovački nož? Jednostavno, to je lovački nož na kome ništa nije potrebno dodati, ali ni oduzeti, jer na njemu nema suvišnih elemenata. Loveless je do savršenstva doveo drop point oblik, na lovačkim noževima sa sečivom brušenim u punoj visini, vrlo malim branikom, koji je tu više da bi pružio informaciju, gde je kraj drške, umesto da zaista sprečava proklizavanje ruke i izuzetno ergonomski oblikovanom drškom. U zavisnosti od materijala, često oblikovanom u sve tri dimenzije, da bi se obezbedilo što sigurnije držanje u nizu hvatova noža.

Bogdan RISTIVOJEVIĆ

Broj 140
U ovom broju:

Pištolj ČZ75 SP01 Shadow Mamba     
Puška Hambrusch HSSS Double Rifle     
Lovački karabin Steyr Mannlicher Luxus     
Pištolj Smith & Wesson MP 45
Otpornost i habanje oružja     
Automatski pištolj Star MD 9 mm Parabellum     
Puške Rizzini SRL     
Kineske sačmarice Hawk     
Custom pištolj Black Widow     
Bacači plamena     
Finska snajperska puška TKIV 85     
Izbor sačmarice i municije za lov     

RUBRIKE
Spasavanje oborenog američkog pilota u Bosni 1995.     
Gerila na tlu Severne Amerike     
Memorijalni turnir u streljaštvu “Potpukovnik Goran Ostojić"     
“Aktavis Kup” 4. kolo IPSC lige Srbije     
Lov u Republici Srpskoj     
Servis pred svaku sezonu     
Drugi svetski rat: Nemačka ofanziva na zapadnom frontu 1940. (I)