Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 140
aktuelno izdanje
"Gerilac" iz Singapura
Test: Mitraljez Ultimax 100
Povremeno, u magacine MUP Srbije, prikupi se veća količina najšarolikijeg vatrenog oružja, zaplenjenog i oduzetog po raznim osnovima, na teritoriji cele Republike. Po prikupljanju u centralni magacin, vrši se pregled, procena i razvrstavanje ovog oružja. Najveći deo, uglavnom ono bezvredno, oštećeno ili istrošeno, posle toga se uništava. Upravo među primercima određenim za uništenje, nedavno je sasvim slučajno pronađen i jedan laki mitraljez Ultimax 100, singapurske proizvodnje, koji je zbog banalnog kvara odbačen i u magacinu zaboravljen. Ovo oružje, prilično retko u našoj zemlji, radi ispitivanja je preuzelo Odeljenje za konstrukciju i ispitivanje vatrenog oružja i municije SAJ MUP Srbije, sa konstruktorom Ivanom Živkovim na čelu. Oružje je u rekordnom roku uspešno prerađeno i potpuno restaurisano, što nam je pružilo priliku da učestvujemo u zanimljivom testu, organizovanom na poligonu SAJ u Batajnici.

Spretan i upotrebljiv

Laki mitraljezi Ultimax 100, u kalibru 5,56x45 NATO zaista zaslužuju pažnju. Pre svega, kao vrhunska i izuzetno upotrebljiva, precizna i moćna oružja, spakovana u kompaktnu i spretnu, lako manipulativnu celinu, koji se u operativnoj upotrebi nalaze već 30 godina, a čiji koncept, zahvaljujući drugačijoj vojnoj doktrini, kod nas do sada nije bio prisutan.
Ultimax 100 je moderno konceptovano oružje od profilisanih čeličnih limova, koje radi na principu pozajmice gasova. Ciklus rada ovog oružja počinje sa zatvaračem u zadnjem položaju (otvorenim zatvaračem), tako što zatvarač po povlačenju obarača, skuplja metak iz okvira ili doboša, uvodi ga u cev i zabravljuje rotacionom glavom sa sedam bradavica, posle čega udarna igla, ubrzana inercijom, obavi opaljenje.
Kroz sistem gasne pozajmice, deo gasova iz cevi pokreće klip, koji kretanjem unazad daje impuls zatvaraču, a ovaj zatim putuje unazad, odbravljujući cev i izbacujući ispaljenu čauru. Pri svom aksijalnom kretanju unazad, zatvarač (potpuno obavijen povratnom oprugom), do kraja puta ne nailazi ni na kakvu prepreku ili na amortizer, što oružju daje izuzetno blag trzaj, odnosno impuls. Pritom, oružje ima i prilično malu kadencu od samo 400-600 metaka u minuti, što omogućava laku kontrolu i sprečava rasipanje municije. Ovakva kadenca učinila je nepotrebnim uvođenje selektora paljbe, pa oružje dejstvuje samo automatskim režimom rada. Ultimax 100 se hrani iz sintetičkog doboša kapaciteta 100 metaka, po čemu je i dobio naziv (raniji modeli su koristili i doboše kapaciteta 60 metaka). Na njemu mogu da se koriste i standardni kutijasti okviri od 20 ili 30 metaka, sa puške M-16 (po standardu STANAG 4179).

Boris VOJVODIĆ

Broj 140
U ovom broju:

Pištolj ČZ75 SP01 Shadow Mamba     
Puška Hambrusch HSSS Double Rifle     
Lovački karabin Steyr Mannlicher Luxus     
Pištolj Smith & Wesson MP 45
Otpornost i habanje oružja     
Automatski pištolj Star MD 9 mm Parabellum     
Puške Rizzini SRL     
Kineske sačmarice Hawk     
Custom pištolj Black Widow     
Bacači plamena     
Finska snajperska puška TKIV 85     
Izbor sačmarice i municije za lov     

RUBRIKE
Spasavanje oborenog američkog pilota u Bosni 1995.     
Gerila na tlu Severne Amerike     
Memorijalni turnir u streljaštvu “Potpukovnik Goran Ostojić"     
“Aktavis Kup” 4. kolo IPSC lige Srbije     
Lov u Republici Srpskoj     
Servis pred svaku sezonu     
Drugi svetski rat: Nemačka ofanziva na zapadnom frontu 1940. (I)