Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 256
aktuelno izdanje
Pragmatičan pristup
Novitet: puška Kel-Tec RDB-C
Photos courtesy of Oleg Volk

Rasprave oko "militantnog" vizuelnog izgleda određenog modela uglavnom su prisutne na evropskom kontinentu, naročito kada je u pitanju lovačko ili sportsko vatreno oružje. Sjedinjene Američke Države su po tom osnovu bile i ostale svet za sebe, a zaista ne vidimo osnovanu argumentaciju da se takozvanim civilnim korisnicima onemogući nabavka i posedovanje oružja koje je po bitnim karakteristikama u skladu sa zakonom. Ako propisi dozvoljavaju, a tržište iziskuje plasiranje određenog proizvoda - konstruktorski timovi svakako treba da rezonuju u skladu s tim.


Avangardna kompanija
Upravo takav pristup ima američki "Kel-Tec", vrlo prodorna i inovativna fabrika koju je 1991. godine osnovao Džordž Kelgren, a duže od dve decenije proizvodi interesantne modele oružja duge i kratke cevi. Obično se njihove konstrukcije odlikuju inovativnim dizajnom, neretko na samoj granici futurističkog pristupa. U početnoj fazi su se mnogi prema njihovim pištoljima, karabinima i sačmaricama odnosili s dozom rezerve ili čak nipodaštavanjem, ali najnovijim produktima ova fabrika samouvereno trasira put ka uspehu.


Zanimljiv novitet na koji bismo ovom prilikom želeli da ukažemo je poluautomatska puška bullpup sistema označena kao RDB-C, koja će zasigurno u narednom periodu biti dobro prihvaćena među tamošnjim specifičnim korisnicima. Zasada su predstavljene dve verzije: osnovna u kalibru .223 Remington s cevi dužine 20 inča, te druga čija je cev kalibra 6,5 mm Grendel duga 24 inča. Prethodna varijanta (nazvana samo RDB bez sufiksa) je protekle dve godine izazivala pažnju tamošnje stručne javnosti, zbog prilagođavanja ranije konstrukcione osnove izmenom načina ekstrakcije ispaljenih čaura.


Pre deset godina počela je produkcija i prodaja puške pod imenom Kel-Tec RFB (Rifle, Forward-ejection, Bullpup) u snažnom kalibru 7,62x51 mm (.308 Winchester), koja je zaintrigirala stručnu javnost nekim rešenjima. Osim bullpup rasporeda mehaničkog sklopa, sistem izbacivanja čaura kroz otvor pozicioniran u prednjem delu ispod cevi, u samom startu bio je "problematičan". Kao i belgijska FN 2000, ova puška je u eksploataciji iskazala čitav niz nedostataka, ponajviše zbog pomenutog idejnog rešenja, ali je, generalno, bila perspektivna osnova za dalja unapređenja. Iako se mnogi od nas i dalje s omalovažavanjem odnose prema puškama "svemirskog" izgleda, ne može se osporiti činjenica da čitava jedna podoblast vatrenog oružja, stremi ka korenitoj promeni izgleda i konstrukcije. RDB je našla svoje poklonike koji su znali da cene umerene dimenzije (iako je cev u najprodavanijoj verziji Sporter, duga impresivnih 610 mm), mogućnost korišćenja okvira kapaciteta 20 metaka od puške FN FAL, slobodno plutajuću cev i snažan kalibar 7,62 mm NATO.


U skladu sa novim vremenom
Ipak, 2015. godine je Kelgren napravio kvalitativni iskorak, jer je iz pogona njegove firme izašao atraktivni model RDB na kojem je redizajnirana upravo pozicija ekstrakcije čaura. Zbog toga je izmenjeno srednje slovo naziva modela u D (Downward-ejection), a kao primarni kalibar je odabran u Americi najpopularniji 5,56x45 mm/.223 Remington. Od prethodne varijante, zadržana je pravolinijska konfiguracija, koja omogućava manji vertikalni odskok i kontinuiranu nišansku sliku. Takođe, sistem poluautomatike je zasnovan na dugom hodu gasnog klipa i ukupno se može konstatovati kako je novodobijeno oružje potpuno u skladu s nadolazećim trendom.


Najbitnija izmena je otvor za izbacivanje čaura, lociran s donje strane sanduka puške, čime je eliminisan potencijalni uzročnik zastoja s ranije konstrukcije, a definitivno rešen i problem koji levoruki korisnici imaju sa svim bullpup puškama. Podsetićemo da su ranija oružja ove koncepcije bila praktično neupotrebljiva od strane levorukih strelaca, zbog opasnosti zasipanja čaura pravo u lice, a naročita zanimljivost je podatak da se u SAD procentualno nalazi najviše osoba s dominantnom levom rukom - čak i do jedne petine populacije.


Od ostalih važnih karakteristika, pomenućemo i da RDB puške koriste standardne AR15 okvire u kalibru 5,56 mm i da je osnovna dužina cevi 520 mm (opciono se nude kraće od 437 mm). Obratite pažnju na ove tehničke podatke, jer preovlađujuće puške klasične konfiguracije u tom kalibru uglavnom imaju kraće cevi. Na primer, standardna jurišna puška američke vojske M16 ima cev od 508 mm, dok je kod najpopularnije M4 ona duga tek 370 milimetara. Poznato je da municija 5,56 mm NATO ne može da ostvari svoj balistički potencijal ukoliko je ispaljena iz kraćih cevi, a uporedite 693 mm ukupne dužine puške Kel-Tec RDB sa 840 mm kod M4 ili 1.003 mm u M16 varijanti. Dakle, reč je o vrlo kompaktnom oružju, koje može da se poredi s hrvatskom jurišnom puškom VHS ili izraelskom TAVOR, iako RDB, generalno, nije koncipiran za vojnu upotrebu.


Sjajna na strelištu
Ko su potencijalni korisnici takve puške? Prvenstveno treba imati na umu već pomenutu sklonost Amerikanaca ka oružju pomalo zastrašujućeg izgleda, potpuni antipod evropskom tradicionalom poimanju. Nisu takvi ljubitelji samo iz kategorije koja se naziva preperima ili "Ramboidi iz fotelje", već se jednostavno mora prihvatiti realnost da mnoštvo tamošnjih rekreativnih strelaca i ljubitelja oružja, voli da poseduje i koristi konstrukcije koje imaju dosta karakteristika preuzetih s vojnog jurišnog oružja.
Budući da zakonski propisi pojedinih saveznih država limitiraju mogućnost prodaje oružja koje ima takozvani pištoljski rukohvat, sada je "Kel-Tec" u svom maniru plasirao nešto izmenjeni proizvod, u vidu varijante RDB-C. Rezultat je redizajnirani oblik sintetičkih obloga, čime je puška dobila sasvim neuobičajenu siluetu. Na prvi pogled, delovalo je u određenoj meri kao neadekvatno rešenje, jer izgleda kako dominantna šaka strelca ne može dovoljno stabilno da pridržava prihvatnu površinu takvog tipa, pogotovo uzevši u obzir da se bullpup puške obično ne odlikuju baš briljantnim balansom.


Vrlo opsežni testovi naših američkih kolega pokazali su da se novo oružje izvanredno "ponaša" na strelištu, ako je opremljeno primerenim optičkim nišanom i probranom municijom, koja odgovara koraku cevi od 1:7. Prema njihovim rečima, trzaj je približan malokalibarskim puškama Ruger 10/22 u kalibru .22 LR i ovakvim oružjem njima tako omiljeni plinking dobija sasvim novu dimenziju. S druge strane, to znači i da se osnovna obuka brojnih potencijalnih korisnika može sprovoditi baš takvim modelom, koji manje iskusne strelce definitivno relaksira ulivajući samopouzdanje.
U odnosu na prvobitnu verziju, promenjen je i oblik poluge za deblokadu okvira, tako da se omogućava brža kontinuirana paljba, ukoliko bi se puška koristila u nekim streljačkim disciplinama gde je to od značaja. Najbolji rezultati tokom opitovanja ostvarivani su municijom nešto veće mase zrna od 69 do 75 grejna, što je uzrokovano korakom uvijanja žlebova i polja u cevi.


RDB-C je začuđujuće jednostavna naprava, za čije rasklapanje je potrebno ukloniti dve poprečne čivije, kako bi se omogućio pristup mehanizmu radi otklanjanja zastoja ili čišćenja posle upotrebe. Gasni sistem je podesivog tipa, tako da je moguće koristiti oružje i sa montiranim razbijačem zvuka. U skladu s američkom sklonošću da praktično svaka puška kalibra 5,56x45 mm ima što više izmenjivih delova s AR15 sistemom, svi okviri STANAG formata su upotrebljivi, čak i doboši velikog kapaciteta, iako tada puška postaje potpuno nekomforna.


Egzotičan primerak
Naglašavamo, kako za ovu pušku već postoji iskazano interesovanje pojedinih američkih službi, koje svoju delatnost obavljaju uz angažovanje naoružanog ljudstva. To nisu policijske niti vojne formacije, ali njihova zajednica se odlikuje postojanjem srazmerno velikog broja organizacija zaštitarskog tipa, koje i te kako umeju da cene performanse jednog ovakvog oružja. U tom smislu moglo bi da se napravi poređenje s belgijskim kompaktnim PDW sistemom FN P90, koji je približan po gabaritima, a ispaljuje municiju neuporedivo manjeg potencijala. Verzija RDB-S je tek nekoliko centimetara duža od malenog automata H&K MP5K sa izvučenim kundakom, tako da ne treba unapred otpisivati ni mogućnost primene kod upadnih timova policije.
Najverovatnije će se ova (još uvek egzotična) puška naći u rancima američkih ljubitelja prirode, jer je za namenu skoro idealna i opštom konfiguracijom kao da je stvorena za dugotrajno nošenje i upotrebu ako baš "iskoči prilika". Tek nešto više od dva i po kilograma mase s praznim okvirom i bez optike je neopterećujuće, a poznate su mogućnosti poluautomata kalibra 5,56x45 mm.


Konzervativniji čitaoci će po svoj prilici negirati perspektive bullpup oružja, navodeći problematično pozicioniranje okvira i "čangrljanje" mehanizma neposredno kraj lica strelca. Ne želeći da se bavimo nagađanjem i procenama, da li će većina jurišnih pušaka namenjenih vojsci ostati u klasičnoj konfiguraciji ili ne, ovom prilikom moramo da ukažemo kako je opisana paleta oružja Kel-Tec RDB, svojevrsni hommage britanskoj pušci EM-2, koja se pojavila početkom pedesetih godina 20. veka i bila mnogo ispred svog vremena. Bez preterivanja se može konstatovati kako čovečanstvo jednostavno nije bilo spremno za tako revolucionarno rešenje, a moguće je da se tek otvaraju perspektive za slično oružje.


Milan MILANOVIĆ


Broj 256
SVE O ORUŽJU
Novitet: puška Kel-Tec RDB-C    
Karabini Savage    
Kompaktni pištolj PKO-45     
Kratki magnum kalibri .300 WSM, 7 mm WSM i .270 WSM     
Pištolj CZ-99     
Iz domaćeg oružarskog arhiva: Automat M56     
Test: Replika Sig Sauer 1911-22 kalibra .22 LR     
Azerbejdžanske teške snajperske puške     
Poljski nož - Wz. 69     
Test džepnih noževa    

RUBRIKE
Uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije     
Oružane snage Rusije (1)     
Saveti za dobar lov na patke     
Optike Kahles Identitet     
Lov u Engleskoj     
Analiza naših lovišta, fazanerija i prihvatilišta     
Streličarski sajam ATA 2018.