Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 255
aktuelno izdanje
Borbeni geni
Pištolj SIG P 320 X-Five

Odavno smo pisali i predstavili sve polimerske modele pištolja nastale iz američkog ogranka firme "SIG Arms", korporacijske saradnje čuvenih firmi SIG ("Schweizerische Industrie Gesellschaft"), iz Švajcarske i nemačke "J.P. Sauer & Sohn". Tu je i najnovija linija modela P320, koja je u međuvremenu postala i novo službeno oružje američkih oružanih snaga. Kao hit za ovu godinu pojavila se najnovija luksuzna, ekstra fina serija pištolja (P-320), sa oznakom X-Five. Novi model u punom formatu, nazvan je P320 X-Five Full Size, a kompaktnija varijanta - P-320 X-Carry, oba u kalibru 9x19 mm Para.


Aktuelan concept


Priča o ovoj liniji pištolja mora da krene od činjenice da je evropski ogranak firme prebacio proizvodnju čitave serije "P" pištolja u američku fabriku, izuzev ručno pasovanih ekstra kvalitetnih modela X-Five, sa izraženom takmičarskom crtom. Oni važe za nešto najbolje što se u svetu pištolja može pronaći. Ipak čitava linija "P" (P-220, P-226, P-227, P-228), već polako zastareva, jer koncepcijski pripada oružju treće tehnološke generacije (aluminijumski ram i navlaka od presovanog čeličnog lima), pa je ova firma, sasvim logično krenula dalje sa razvojem.
Direktan proizvod ovog razvoja, model P-320 je najnoviji polimerski pištolj, koji je na tržište izbacio "SIG Sauer Inc." (američki ogranak korporacije, koji je do 2007. godine poslovo pod imenom "SIG Arms"). U fokusu je bio službeni deo tržišta (vojni i policijski korisnici). Novi P-320, veoma malo se konstruktivno razlikuje od prethodnog modela P-250 iz 2007. godine, ali u potpunosti podržava današnji pristup naoružavanja službenih lica i predstavnika zakona. Zapravo najjednostavniji mogući sistem oružja, zbog čega je ovaj koncept još aktuelan.


Najnoviji model P-320, predstavlja potpuno modularno oružje, sa nekoliko bitnih osnovnih komponenata, koje svojim konceptom oružja za 21. vek omogućava prilagođavanje konfiguracije samog pištolja potrebama korisnika. Tu je korišćenje čeličnog blok mehanizma (objedinjenog u kompaktnom čelicnom kućištu), kao osnove, dok se cevi, navlake i rukohvati mogu menjati po želji. Ideja je i preuzeta sa prethodnog modela P-250, gde je ovo realizovano. Kako je novi model P-320 odlično prihvaćen, kao pištolj sa mehanizmom bez spoljašnjeg udarača, smeštenim u izdvojeno čelično kućište ubačeno u polimerski ram, američki ogranak firme ozbiljno se pozabavio njegovim daljom budućnošću. Jednostavnost, pouzdanost i preciznost, moćnog borbenog pištolja kombinovana je sa ramom od polimerske plastike i okidanjem unutrašnjim, uprošćenim udaračem. Ima bravljenje modifikovanim Browningovim sistemom kratkog trzaja, poznatim kao "Sigova" brava (blokom zadnjeg dela cevi, u otvor za izbacivanje čaura), koje karakterišu izuzetno pouzdan rad mehanike i vrhunska preciznost.


Ergonomija u fokusu


Kod ovog modela u obe verzije, u oči upada pomalo skromni, suvoparni (samo nikako nemaštoviti), kompjuterski dizajn, sa namerno podvučenom jednostavnošću. Oružje kakvo je P-320, na prvi pogled ne možete proglasiti dopadljivim, pogotovo ako se upoređuje sa klasičnim modelima ove firme (prvenstveno serija P-220 koji važi za izuzetno estetski i ergonomski prihvatljiv). Model P-320 ni za dlaku nije odmakao od prethodnog P-250, od koga se razlikuje samo redizajniranom navlakom, sa ukoso, u preseku trapezoidno formiranom navlakom sa kanalima za repetiranje narezanim i sa prednje strane. Na navlaci se jedino ističe napis "X-FIVE", a kod navlake punih dimenzija i tri elipsasta otvora na gornjoj strani ispred otvora za izbacivanje čaura. Ova ravna navlaka, izglodana od prohromskog čelika, zaštićena nitriranjem, smeštena je na dugački, ravni ram (long dust cover), naravno sa Mil.Std. Picatinny M-1913 šinom,.
Pored šine, veće izmene na ramu izlivenom od "polimera", nisu vidljive i karakteriše ga, agresivno, sitno čekiranje rukohvata i veliki i širok branik obarača. Uz vrhunski oblikovanu dršku, koja se lako kontroliše. Drška je zaobljena i pažljivo profilisana, sa jednim izdvojenim ulegnućem za prst šake koja ga drži, odmah ispod branika obarača, što pokazuje da se vodilo računa o ergonomiji. Izgled je teško nazvati dopadljivim, sve dok se oružje ne uzme u ruke. Ni komande ovog oružja ne donose ništa novo, a postavljene su u uobičajenom rasporedu, sa polugom za rasklapanje sa leve strane u ramu i unazad povučenom polugom kočnice navlake iza nje.

Ova poluga je na ovim modelima obostrana, prilagođena i levorukim strelcima. Dugme utvrđivača okvira može da se prebaci i na suprotnu stranu. Jedini sistem obezbeđenja ovog pištolja su sigurnosni blok oko udarne igle, koju posebna poluga podiže tek kada je obarač povučen do kraja i okidanje udaračem sa polu napetom polugom.


U rukama čvrst kao kuća


Ovakvo oružje kada prvi put uzmete u ruke sa dozom skepticizma, iznenadi vas njegov odličan balans. Prijatni pritisak centra mase blago u prednjoj zoni, ali bez tendencije da cev "tone", upravo je ono što vam treba kod borbenog oružja. Pri manipulaciji i punjenju, sve na njemu radi tečno i glatko, tako da odmah počinje da zadobija poverenje korisnika. Jednostavno, u rukama ostavlja utisak da je čvrst kao kuća, a uprkos oštrim linijama navlake, na njemu nema ničega što bi ometalo ili se kačilo za ruke ili odeću. Sama drška pruža izrazit osećaj komfora, a ugao cevi prema rukohvatu je odličan i lako ga je držati u pravcu meta, što važi i za nešto manji Carry.


U punom formatu, P-320 sa ukupnom dužinom od 216 mm, cevi 127 mm, masom od 833 grama (sa praznim okvirom), visinom 147 mm, najvećom ukupnom širinom 41 mm i nišanskom linijom dugom 168 mm, odlično je dimenzionisan (skoro perfektno), za svoju namenu glavnog borbenog oružja i to daje poverenje.


U Carry varijanti, dimenzije su nešto manje i to sa ukupnom dužinom od 188 mm, cevi 100 mm masom 763 grama (sa praznim okvirom), visinom 140 mm i najvećom ukupnom širinom od 33 mm, što ga čini pogodnim za svakodnevno nošenje.


Odlična preciznost
Sistem okidanja ovog modela je tipa kratkog DAO (unutrašnjimim udaračem), što smo pre izlaska na strelište i smatrali najvećom slabošću ovog oružja, prilagođenog američkim zahtevima. Njegova sila okidanja deklarisana na oko 2.800 daN, čini se prevelikom. Ipak ovaj model na strelištima pokazuje da uz mek i gladak hod obarača, od samo 12 mm, okida odlično. Oružje je zaista lako za kontrolu i pri najbržoj paljbi. Jednostavno SIG je i u ovom segmentu odlično odradio posao. Nišani modela P-320 su niski, borbeni, Siglite Night Sights tipa, obeleženi svetlećim tricijumskim tačkama, što daje perfektnu nišansku sliku. Jednostavno, sa sjajnim, inovativnim okidanjem, polako se sklopio utisak, ozbiljnog, službenog, zaista borbenog oružja, koje se skoro instiktivno lako koristi. Kada se jednom savlada okidanje, njegova preciznost je odlična, sa uobičajenim grupama pogodaka od 40-65 mm na 25 metara, a ne može se pronaći zamerka ni na funkcionisanje i kontrolu, bez obzira na režim gađanja.
Osnovna serija X-Five, se pored ekskluzivne kvalitetne izrade sa minimalnim tolerancijama i ručnim pasovanjem, razlikuje u nekoliko manjih detalja. To je obarač, čija je poluga produžena, potpuno ravna i glatka. Tu je i montažno-demontažni povećani levkasti uvodnik na dnu okvira. Zadnji nišan je smešten na Dewsen Adjustible plate (pločicu ukopana u gornju stranu navlake), kako bi se napravila priprema za montažu refleksnog nišana. Sa svim ovim izmenama pištolj startuje sa osnovnom cenom od oko 850 dolara. Priznaćete da nije malo...
Objektivno ovim pištoljima se ništa ne može osporiti, osim samog koncepta, koji je suviše američki, da bi u Evropi postigao bilo kakakv uspeh. Za Evropljane, oznaka X-Five i dalje pripada samo klasičnim modelima (P-226 i P-220) koji su proizvedeni u Nemačkoj.


Kapacitet


Pištolj se hrani čeličnim okvirima (proizvod firme "Mec-Gar", koji važe za najbolje na tržištu), kapaciteta od 17 i 19 metaka kalibra 9 mm Para (u punom formatu), odnosno 15 ili 17 metaka takođe kalibra 9 mm Para, kod verzije Carry. Tu je i pojednostavljen mehanizam za okidanje, smešten u ram od livene plastike. Isto važi i za najnoviju luksuznu X-Five liniju.


Tekst i snimci: Boris VOJVODIĆ


Broj 255

SVE O ORUŽJU


Sačmarica Puškarna Kranj     04-07
Pištolj SIG P 320 X-Five     09-11
Test perkusionog oružja     12-15
Kalibar 7,62x39     16-19
Poluautomat Kivaari kalibra .338 Lapua Magnum     20-22
Integralno prigušeni lovački karabin Blaser R8     24-27
Uporedni test mikroautomata     28-31
Strela kao transportni sistem     38-41
Test karabina Sabatti Rover 870     48-49
Jesenji katalog noževa Spyderco (2)     56-58

RUBRIKE


Propisi o oružju - taksa prošla Skupštinu     23
Oružane snage Indije - zvezda Dalekog Istoka     32-37
Dama - lovkinja Karolina Farkaš     43
Lov na Marka Pola i srednjeazijskog kozoroga u Kirgistanu     45-47
Prezentacija naoružanja domaće namenske industrije u bazi SAJ     50
Plansko gazdovanje LU Beograd     52-55
Muzej poljske vojske     60-63