Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 254
aktuelno izdanje
Ubica škorpiona
Automat BT GHM-9

Dugocevno oružje za pištoljsku municiju definitivno se vraća na scenu, a za to postoji nekoliko razloga. Veliki broj oružanih sukoba u svetu odvija se u urbanom okruženju, za koje su klasični automati još uvek optimalno rešenje. Bezbednosne pretnje primoravaju policijske snage da svoje pripadnike opreme efikasnijim oružjem, a i mnogi civili smatraju da je poluautomat sa dužom cevi koji koristi pištoljski metak dobro rešenje za kućnu zaštitu.


Pritom, rastuća populacija praktičnih strelaca u disciplini 3 Gun match za kategoriju carbine radije bira oružje u istom kalibru kao pištolj, zbog dužeg radnog veka i nižih troškova. Trenutno se nekoliko zvučnih imena iz industrije streljačkog oružja bori za svoj udeo u ovom rastućem segmentu tržišta.


Novitet prepun zanimljivosti
Posle nekoliko prototipova, švajcarska kompanija B&T iz Thuna predstavila je (valjda) definitivnu verziju jednog veoma zanimljivog modela. Zbog relativno ograničenih proizvodnih kapaciteta i programa koji uglavnom obuhvata specijalno i prigušeno oružje, proizvodi B&T su jako retki na civilnom tržištu. Ovoga puta, novi model predviđen je prvenstveno civilnoj populaciji, pa je prvo prikazana poluautomatska verzija. Novitet je nazvan BT GHM-9, pa nas je zanimalo šta to u stvari znači, jer su sve oznake B&T modela, zapravo skraćenice. Odgovor nas je iznenadio i zabavio. Naš dobar prijatelj, gospodin Ralph Wilhelm iz B&T kaže da je pun naziv novog oružja GrasHupferMause tj. skočimiš - simpatična životinjica iz reda glodara, sa vrlo neobičnim prehrambenim navikama. Ova mala zverčica hrani se škorpijama! U unutrašnjosti mehanizma, skrivena od pogleda, ugravirana je slika skočimiša koji ubija škorpiona. Da li slučajno, tek jedan od direktnih konkurenata novom GHM-9 upravo je "Zbrojovkin" model Scorpion EVO. A novi B&T i te kako može da ga ugrozi. Ne samo "Zbrojovku" već i novi SIG MPX, pa čak i legendarni HK MP-5. Šta je to što ga čini posebnim? Ništa senzacionalno, ali zbir više sitnih prednosti može da bude odlučujući za pojedince, ali i čitave službe pri planiranju nabavke. Evo o čemu je reč.
Model GHM-9 je klasična, dobro poznata konstrukcija sa slobodnim zatvaračem. Donji deo usadnika sa mehanizmom za okidanje i uvodnikom okvira izrađen je od polimera, a oblikom i rasporedom komandi, prati AR platformu i njena, široko prihvaćena ergonomska rešenja. Sve komande su obostrane i pozicionirane tako da se mogu angažovati bez pomeranja šake sa rukohvata ili čak i skidanja prsta sa okidača. Ovo je proteklih nekoliko godina postao opšteprihvaćen stav u projektovanju oružja i tokom "vatrene obuke", iako neke objektivne analize pokazuju da rigidno pridržavanje ovakvih procedura u realnoj situaciji ne donosi merljivo preimućstvo. Uglavnom, Švajcarci su usvojeni stav besprekorno realizovali. Okviri za municiju kapaciteta 15, 20, 25 i 30 metaka od poluprovidne plastike boje dima, izmenjivi su sa automatom SIG MPX.


Dobra kontrola brze paljbe
Gornji deo, tzv. sanduk oružja, izrađen je glodanjem od otkivka aluminijumske legure visoke mehaničke otpornosti i ima jednostavan, prizmatičan oblik. U njega je sa četiri inbus zavrtnja, fiksirana 175 mm duga, slobodno plivajuća cev, koja nigde ne dodiruje oblogu i taj detalj je od značaja za preciznost oružja. U još većoj meri preciznost je ostvarena načinom funkcionisanja. Iako je zatvarač slobodan, opaljenje se vrši iz zatvorenog položaja, čime se izbegava uticaj promene težišta. Umesto klasične povratne opruge iskorišćene su dve slabije, manjeg preseka sa krutim vođicama celom dužinom, što je rešenje primenjeno i kod češkog Scorpion EVO. Relativno masivan nosač zatvarača u zadnjem delu ima hidraulični amortizer, što uz dug hod unutar sanduka garantuje miran, ujednačen rad uz jako dobru kontrolu brze paljbe. Ovi konstrukcioni detalji tek treba da pokažu svoju vrednost pri automatskom režimu paljbe, čija je brzina teorijski procenjena na 720-780 metaka u minuti, u zavisnosti od tipa municije. Za sada, serija od pet metaka u brzom sledu, na daljini od 30 metara, pravi grupe veličine 30 do 50 mm uz korišćenje sklopivih mehaničkih nišana. Duž čitave gornje strane sanduka kao i na donjem delu proteže se Picatinny šina za montažu. Takođe, na bočnim stranama prednjeg dela oružja postavljeni su manje Picatinny šine sa po osam ureza, što je dovoljno za montažu npr. taktičkog svetla ili laserskog obeleživača.


Ručica za repetiranje, koja je na ranijim prototipovima bila postavljena sa gornje strane, sada je smeštena u prorez na levoj strani sanduka. Ali, po potrebi, može da se premesti na desnu stranu iznad otvora za izbacivanje ispaljenih čaura. U kompaniji kažu da je to urađeno zbog levorukih korisnika, ali i onih koji su navikli na AK platformu, kod koje se sve radnje obavljaju desnom rukom. Očigledno je da su se dizajneri potrudili da rešenja što više približe korisnicima, bez potrebe za dopunskom obukom. Rasklapanje i održavanje oružja je jednostavno i brzo. Sa zadnje strane sanduka uklanja se nosač sa preklopnim kundakom jednostavnog oblika i čvrste konstrukcije, a potom se odvaja sanduk od usadnika i vade povratna opruga i zatvarač. I to je sve. Površine su glatke, lako dostupne i zaštićene od korozije nitriranjem plazmom. Na ustima cevi je sistem za montažu prigušivača sa tri ispusta kao kod HK MP-5. Izbor ovakvog rešenja je razumljiv, jer B&T snabdeva "Heckler und Koch" prigušivačima (kao i mnoge druge oružarske kompanije i formacije), a ovakav sistem montaže je prisutan i kod drugih proizvođača opreme ovoga tipa. Na taj način, budući vlasnici GHM-9 imaju više opcija pri nabavci dodatne opreme za svoje oružje. Naravno, tamo gde je to zakonom dozvoljeno.


Nervoza u konkurentskim redovima
Sa sklopljenim kundakom, GHM-9 dug je 435 a sa rasklopljenim 660 mm. Visina oružja sa okvirom od 30 metaka je 270 mm, a najveća širina (sa ručicom zatvarača) je 65 mm. Udaljenost okidača od oslonca za rame je 400 mm, a nišanska linija duga je pristojnih 311 mm. Ali najveća prednost GHM-9 je njegova masa - sa praznim okvirom za 30 metaka težak je nepunih 2,4 kg, što je za oko 400 grama manje od konkuretskog Scorpiona ili 315 grama je lakši od SIG MPX. Na ruku mu ide i pristupačna cena od oko 1.200 dolara (Scorpion stotinak dolara jeftiniji, a SIG MPX za 1.000 dolara skuplji). Legendarni Heckler und Koch MP-5 više se ne proizvodi u matičnoj kompaniji, a cena mu je za oko 100 dolara veća, kao i masa, za skoro čItav kilogram!


Sve što smo do sada saznali o B&T GHM-9 govori da on jeste istinski ubica škorpiona i razlog za nervozu potencijalnim konkurentima. Matična kompanija uživa veliki ugled među profesionalnim korisnicima opreme ovog tipa, pa će pristupačna cena uz odlične performanse, biti dodatni motiv civilnim korisnicima da se odluče upravo za ovaj model. Nadajmo se da će i u Srbiji neko od uvoznika barem ponuditi opciju nabavke zainteresovanim strelcima.


Dragan ŠAPONJIĆ
Photos by B&T


Broj 254
SVE O ORUŽJU
Ekskluzivni test: pištolji SVI Infinity     04-07
Švajcarski automat BT GHM-9     10-11
Kalibri .243 Winchester i 7 mm-08 Remington     12-14
Legendarne Zastavine sačmarice M55/M56     16-20
Izraelski pištolj Bul SAS II Spike     22-23
Snajperska puška Walther WA 2000     26-29
Uporedni test: pola veka pištolja sa polimerskim ramom     38-41
Kolekcionarstvo: puška M1924ČK     46-48
Jesenji katalog noževa Spyderco (1)     56-58
Test strela Penthalon Traditional Extreme (2)     60-63

RUBRIKE
Propisi o oružju: Izmirenje obaveza na vreme     24
Memorijal poznatom lovcu Nikoli Ivkoviću     30
Oružane snage Kine (2)     32-37
Izbor za najbolji nož decembra     44-45
Lov na jelena u Sloveniji     50-51
Lov na losa u Rusiji     53-55