Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 253
aktuelno izdanje
Pucnji iz antikviteta
Tradicionalni 11. turnir u gađanju starim oružjem "Nesalomivi"

Da se neko pre dva vikenda slučajno zatekao u Klubu strelaca "Muš" na Novom Beogradu pomislio bi da je u toku snimanje nastavka "Otpisanih", jer je u ovoj streljani održano takmičenje u gađanju starim, trofejnim oružjem.
Oko trideset strelaca, među kojima su bile i četiri dame, sa 15 metara daljine, stojeći, iz ruku bez naslona, pucalo je u kružnu metu 50 puta 50.


Ovog puta, kao i prethodnih deset, "nesalomivi" se antikvitetima nisu branili od neprijatelja, već su potvrđivali lične, prošlogodišnje rekorde i postavljali nove.
U muškoj konkurenciji treće mesto je osvojio Milan Vuković, srebro je kući odneo Zoran Matić, a zlatni pehar je otišao u ruke Davora Petrovića.


- Gađao sam iz pištolja "luger parabelum P08", kalibra 9 milimetara, iz 1908. godine - sa osmehom na licu kaže pobednik Petrović. - Dobio sam diplomu, pehar i bodež sa jurišne puške "M48", koja je napravljena kod nas posle Drugog svetskog rata. Redovno dolazim u streljanu i tako gajim i "održavam" ljubav prema starom i trofejnom oružju.


Ravnopravno s kolegama muškarcima, "nesalomive" sa oružjem u rukama su bile i "bronzana" Anđelka Popov, "srebrna" Dragana Janićijević i "zlatna" Ana Viši Bujak.
Osim takmičarskog dela, u prostorijama strelišta "Muš" održana je i prodajna izložba, gde su se mogli videti stari revolveri, pištolji, a od hladnog oružja - bajoneti.


Zavidnu kolekciju od preko 20 argentinskih, mađarskih, belgijskih, turskih, austrougarskih, nemačkih i domaćih bodeža je pokazao Milorad Sudar, čiji su "ljubimci" stari i više od veka.


- Najstariji je "koka" bajonet, iz 1880. godine - ispričao nam je Sudar, otkrivši nam manje poznate istorijske činjenice. - Posebno je zanimljivo sečivo koje se u narodu zove "teleći jezik", a koje je u Prvom svetskom ratu koristila nemačka vojska i koje je konvencijom proglašeno kao nehumano. Ono je sa jedne strane reckavo, a u borbi sa Francuzima je ostavljalo strašne posledice. Saveznici su na licu mesta streljali svakog Nemca kod kojeg su našli taj bodež.


Goran Bojović iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije, koja je jedan od organizatora turnira i izložbe, izrazio je zadovoljstvo što su na turniru učestvovale pripadnice nežnijeg pola.


- Jedanaest godina duge tradicije, velikih ljubitelja, entuzijasta i kolekcionara oružja. Posle dugo vremena ponovo u streljani imamo decu, što nam je veoma važno, jer ako ovu ljubav nemamo kome da prenesemo, onda sve ovo džaba radimo. Ove godine smo na takmičenju imali i pripadnice nežnijeg pola. Iako su lepše i nežnije, vešto barataju oružjem, pa ne bih stao ispred njih. Sledeće godine vraćamo kategoriju "nesalomivi junior", gde će najmlađi strelci pokazati preciznost i veštinu gađanja.


S. VIDAČKOVIĆ
Foto V. DANILOV


Broj 253

Prigušivač Kraken     
Lovno-sportske puške Bergara     
Popularni pištolj TT 7,62 mm     
Prerada vojničke klasike PAP M-59/66     
Municija: Kalibar 7,62x54 R     18-20
Oružje masakra u Las vegasu     22-25
Puška za borbu protiv dronova REX-1     
Francuski puškomitraljez M1915 CSRG     
Test: preklopni noževi opšte namene     
Test strela Penthalon Traditional Extreme (1)


RUBRIKE
Tradicionalni 11. turnir "Nesalomivi"     
Novi ZOOM - propisi o oružju     
Oružane strane Kine (1)     
IPSC Prvenstvo Srbije     
Vojna vežba - "Sloboda 2017"
Lov u Južnoafričkoj Republici (3)     
Lov na prepelice     
Nož meseca novembra     
Lov u Rusiji - na obalama Volge