Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 252
aktuelno izdanje
Dva sata dobre akcije
Šuting čelendž 2017.

Subota, 7. Oktobar, Niš, strelište "Safari kluba" u Malči i svo olovo ovog sveta, kao da se skupilo u oblacima koji su zapeli za vrhove Suve Planine i poklopili Nišku kotlinu. Izgledalo je kao pred biblijski potop... Tek toliko da se ne izneveri tradicija ekstremnih vremenskih uslova, vezana za prvi oktobarski vikend, shooting vikend. Iako je dobri stari Shooting rally, posle dvadeset godina, otišao u zasluženu penziju, nismo nikako hteli da se odreknemo pucačkog izazova na koji smo navikli svih ovih godina.


Upravo tako "shooting challenge" ili pucački izazov okupio je adrenlinske zavisnike na strelištu "Safari kluba", u pomenutim vremenskim neprilikama. Kroz kišu i oblake pristizali su takmičari, istini za volju, u nešto smanjenom broju od najavljenog, ali spremni i odlučni da se uhvate u koštac sa svim izazovima koje su im Vlasta i Draža (Dragoljub Obradović) iz "Safari kluba" osmislili.


Na samom poligonu dočekalo ih je pregršt traka, zastavica, paravana i meta i bez obzira na kišu koja je lila, znatiželjno su obilazili metne situacije, pokušavajući da pre zvaničnog brifinga "provale" šta ih čeka. Dodatno zbunjujući element su bila nosila sa "ranjenikom" smeštena na startnoj poziciji.


Ubrzo je svaka dilema bila razrešena i na zvaničnom brifingu, Vlasta Stanojević, organizator i idejni tvorac programa, objasnio je da je ovogodišnji program tematski osmišljen kao akcija "Izvlačenje ranjenika". Dvočlani tim je sa startne pozicije, na zvuk tajmera kretao noseći nosila sa "ranjenikom". Zadatak je bio da za što kraće vreme savladaju 4 stejdža sa ukupno 47 različitih meta. Na tačno obeleženoj poziciji nosila spuštaju na zemlju i jedan od takmičara trči do vatrene linije na kojoj je imao zadatak da iz puške M21 cal. 5,56 gađa 5 balona koji su bili na udaljenosti od 70 metara. Drugi takmičar za to vreme "brine o ranjeniku". Druga vatrena linija i ujedno i zadatak za drugog takmičara, je postavljena tako da takmičar iz sopstvenog oružja (pištolja/revolvera) angažuje 10 metalnih meta koje su postavljene na udaljenosti od 10-15 metara. Na drugom stejdžu čekala je puška repetirka u kalibru 12 sa 5 metalnih meta i 10 malih popera na koje se pucalo iz pištolja. Treći stejdž je zahtevao da takmičar angažuje 5 metalnih meta iz poluautomata cal 12 i novih deset metala iz sopstevnog oružja za ličnu bezbednost. Na poslednjem 4. stejdžu gađala su se dva metala lovačkom puškom bokericom IŽ 27, a vreme poslednjeg pucnja zabeleženo tajmerom, ujedno i označavalo kraj predviđenog zadataka. Za rešavanje ovog zadatka takmičari su imali ograničeni broj metaka, odnosno, koliko meta toliko i metaka. Za promašaje nije bilo popravnog. Ono što je dodatno otežavalo takmičarima je to što su se morali smenjivati na različitim oružjima i jer su se posle svakog rešavanja svoje metne situacije morali vraćati do nosila i čekati da drugi član tima odradi svoju metnu situaciju. Svaka pogođena meta nosila je 10 poena, ukupan broj poena podeljen sa vremenom realizacije zadatka (hit faktor) predstavlja rezultat tima.


U drugom delu takmičenja pucao se timski shoot off. Razlika u odnosu na onaj uobičajeni je u tome što su se i u ovom slučaju takmičili timovi. Oba člana tima su istovremeno angažovali metalne mete sa svoje strane, trudeći se da što brže stignu do centralne mete koja je odlučivala pobednika. Trebalo je oboriti 10 metala da bi se stiglo do centralnog popera.


Svetlana Meljinkova i Pavel Ševljakov, iz Rusko srpskog humanitarnog centra, bili su na visini zadatka. Uprkos činjenici što Svetlana, nikada nije pucala, pokazala je visok nivo odgovornosti i zalaganja na vatrenim lnijama.


- Nekoliko dana pre takmičenja prošla sam obuku u rukovanju oružjem. Bilo je dobro i uzbudljivo, prepuno adrenalina, zaista veliko i novo iskustvo - otkriva Svetlana. - Sa Vlastimirom smo se dogovorili da i sledeće godine nastupimo, ali onda ćemo ići i na bolji plasman - kažu u glas Svetlana i Pavel.


Vukota Đukić, iskusni specijalac, član ekipe IPSC "Kobre", zajedno sa svojim kolegom Vladimirom Đukanovićem, osvojio je prvo mesto u šut ofu. Pitali smo ga za kratak komentar:


- Iako na prvi pogled deluje da će se lako odraditi poligon, to je samo prividna varka. Bez dobre taktike i dogovora sa svojim članom ekipe, teško ga je rešiti. Zadovoljan sam kako smo pucali, bili smo najbolji u šut ofu, a u glavnom delu takmičenja, najbolje su bile naše kolege iz niškog odreda Žandarmerije. Čestitam im na pobedi, bili su sjajni i ostaje da se naredne godine ponovo borimo za trofej - smatra Vukota Đukić.
- Završena je još jedna shooting avantura, uz kišu, blato i mnogo dobre energije i da završim rečenicom slovenačkog takmičara Romana Šmejca: "Kako ovi ljudi uvek naprave nešto novo što na kraju ispadne mnogo lepo?" Program je realizovan pod pokroviteljstvom Grada Niša - zaključio je Vlasta Stanojević, "alfa i omega", novog adreanalinskog pucačkog izazova.


Zanimljivosti


Član tima Safari kluba, Dejan Milosavljević, na metnim situacijama predviđenim za sopstveno oružje koristio je revolver. Tim RSHC privukao pažnju publike posebno pažljivim odnosom prema "ranjeniku". Gledalac iz Bora došao da prati takmičenje. Šumar Dejan Ljubisavljević u toku takmičenja javio da su se na poligonu Gradac kod Knez Sela okupili ljubitelji Šuting relija.


Vatreno krštenje


- Odlazim u streljanu, volim oružje, ali se nikada nisam takmičio. Ovo mi je bilo prvi put. Bilo je odlično i zanimljivo, puno izazova, a ono štp je ključno morala je da se smisli taktika - objašnjava Milorad Smiljanić, direktor firme "Navitronika", koji je pobednicima Šut ofa uručio dva kofera za nošenje pištolja.


Ranci najboljim ekipama


Beogradska firma "Militaria doo", (www.militaryshop.rs), stala je uz Šuting čelendž, tako što je najbljim ekipama poklonila šest "Brandit" ranaca od 30 i 60 litara.
- Naša firma ni jednog trenutka ser nije dvoumila, kada nam je ogranizator ponudio da budemo sponzori Šutinga - jasan je direktor firme Nemanja D. Antić. - Pomno sam pratio dešavanja na poligonu i mogu da kažem, da je Safari klub, zaista uspeo da pokrene atraktivno pucačko takmičenje, koje će biti jedno od atraktivnijih na ovim prostorima - zaključuje Antić.


Tekst i foto: Safari klub
Foto: D.M. CAR


REZULTATI SHOOTING CHALLENGE
Ekipa     Poeni     Vreme (s)     Hit faktor
1. Žandarmerija - Goran Janković/Nikola Mihajlović     400     170,1     2.3515
2. IPSC Kobre - Vukota Đukić/Vladimir Đukanović     430     187,0     2.2994
3. Žandarmerija - Vojkan Ivanović/Srđan Jovanović     410     208,4     1.9673
4. Žandarmerija - Branko Marković/Igor Radivojević     380     224,2     1.6949
5. STM Slovenija - Anton Tomažič/Roman Šmejc     390     231,5     1.6846
6. Soko combat system - Predrag Vasić/Aleksandar Milenković     310     190,9     1.6238
7. Safari klub - Dejan Milosavljević/Marko Kojić     340     215,3     1.5791
8. Veteran - Milan Kitić/Vladimir Đukić     330     230,2     1.4335
9. STM-2 - Milorad Smiljanić/Srečko Tomakič     320     266,1     1.2025
10. Acto team - Vladimir Mitrović/Dalibor Kostić     310     283,0     1.0954
11. RSHC - Pavel Ševljakov/Svetlana Meljinkova     230     347,6     0.6616

SHOOT OFF


1. IPSC Kobre - Vukota Đukić/Vladimir Đukanović
2. Soko combat system - Predrag Vasić/Alkeksandar Milenković
3. Žandarmerija - Vojkan Ivanović/Srđan Jovanović


Broj 252

SVE O ORUŽJU


Tehnički remont Bratunac u Republici Srpskoj     04-05-06-07


Kalibri .25-06 Remington i .270 Winchester     11-13


Prototip Ritter und Stark SLX     14-16


Lovački karabin CZ 550 Safari Classics II     18-20


SIG Sauer MCX     22-24


Španski revolver 8 mm Lebel     44-47


Ručni protivoklopni lanser NLAW     49-51


Test univerzalnih noževa srednjeg formata     60-62

RUBRIKE


Intervju: francuski admiral Anri Lakaj     26-28


Treking: Jesenji marš kroz blato, vodu i maglu     30-31


Prvi Shooting challenge     32-35


Nož meseca oktobra     36


Četvrto kolo IPSC lige Srbije u Požarevcu     38


Sajam LORIST 2017     40-43


Lov u Južnoafričkoj Republici (2)     52-54


Visokotrofejna grla Istočne Srbije     56-58


Streličarska kompanija "Ragim"     63-65