Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 248
aktuelno izdanje
Bok sačmarica Blaser F16
Vitka kao prut - laka kao pero

"Blaser" iz mesta Isny im Allgau u Nemačkoj je danas jedan od vodećih proizvođača lovačkog oružja, municije i opreme za lovce. Prestižne firme imaju visokostručne razvojne biroe, koji planiranjem uvek novih modela pušaka ne dozvoljavaju konkurenciji da podigne glavu. Tako se sada pojavila potpuno nova Blaser bok sačmarica pod oznakom F16 ne zato što dosadašnji model F3 nije bio dobar, već što je vreme da se tržištu ponudi nešto novo. U toj stalnoj, neprekidnoj trci dolazi do novih rešenja, unapređenih konstrukcija, osvajanja novih materijala, često smanjenja mase oružja i pojednostavljenja proizvodnog procesa.


Potpuno nova bok sačmarica


Kako su na “Blaserovom” štandu na IWA 2017, puške F3 i F16 bile izložene odvojeno, već pri prvom prelamanju obe, uočili smo osnovnu razliku koja ih svrstava u potpuno nezavisno konstruisana oružja. Stariji model, F3 se bravi horizontalnom donjom pločom, koja ulazi u donji horizontalni žleb na monobloku. Nova bokerica F16 ima niži monoblok, a time i nižu baskulu, jer se kod nje bravljenje obavlja ulaskom dva bočna klina u "džepove", urezane levo i desno od donje cevi. Ovako je dobijena visina monobloka samo onoliko koliko to zahtevaju dve vertikalno postavljene cevi kalibra 12. Na bravljenje se, znači, nije utrošila visina monobloka, tako da je on sada najniži od svih pušaka na svetskom tržištu.


Dimenzije monobloka su: visina 56,5, širina 31 i dužina 72,5 mm. To je uticalo na minimalne mere baskule: visinu 61 mm i širinu 43 mm. Monoblok je izrađen od kovanog čelika, a baskula od lagane legure aluminijuma, koja se, dosad, upotrebljavala isključivo u izradi bolida formule 1. Kao i kod starije F3 i ovde je čelo cele baskule, koja pokriva dno oba metka, urađeno od jakog nerđajućeg čelika. To drastično podiže vek trajanja oružja, izjednačavajući ga s vekom pušaka čelične baskule. Čelo je vijcima vezano za telo baskule (glave) puške, što znači da se većina intervencija na oružju može obaviti bez skidanja kundaka.


Pažljivo smo razgledali trougaone bočne braveće klinove i njihova ležišta u monobloku. Zaključujemo da ime "Blaser" može samo značiti najviši stepen finoće mašinske obrade, koji podrazumeva fino brušenje posle svake obrade na glodalici ili erozimatu. U sklopu bravećeg mehanizma je i mesto rotacije cevi, koje čine dve okrugle čelične pločice prečnika 13,5 mm. Ukoliko se dugom upotrebom i grubim zatvaranjem cevi puška rasklima, ove okretne tačke će puškar lako zameniti, čime ona dobija novi radni vek.


Opaljuje kratko i odsečno


Prelamanje cevi se odvija klasičnom Westley-Richards polugom, koja ostaje u desnom položaju kada je puška prelomljena. Iglica na vrhu čela baskule vraća polugu u početni položaj, ako se puška transportuje rasklopljena. To obavezno obavite ako puška duže stoji rasklopljena, kako bi se izbeglo slabljenje W-R opruge. Iza nje se na vratu kundaka nalazi komanda kočnice sa oznakom "F" u otkočenom položaju.
Primećujete da ne govorimo o selektoru opaljenja na kočnici, jer F16 ima isti sistem kao F3, tj. selektor opaljenja cevi je smešten ispred jedinog obarača. Krilce selektora obeleženo na bokovima slovima O i U opredeljuje da li ćete pucati prvo iz donje "U" ili gornje "O" cevi. Obarač ima mogućnost podešavanja položaja, a krilce selektora se lako pomera kažiprstom. Kada se lovac na ovo navikne, ovaj selektor je prirodniji od onog smeštenog u sredini klizača kočnice.


Sila opaljenja iznosi 1,65 daN kod obe cevi, a ono je kratko i odsečno! Na štandu su nam posebno napomenuli da je u mehanizam vatri ugrađen "Blaserov" patentom zaštićen IBS (Inertial Block System), koji eliminiše svaku mogućnost opaljenja obe cevi istovremeno. Moguće je munjevito pucati cev po cev, ali istovremeno neželjeno duplo pucanje nije moguće. Opaljenje, tj. odziv udarnog mehanizma se meri u milisekundama i nije uslovljeno trzajem prethodnog hica.


Cevi testirane na čeličnu sačmu


Cevi su isključivo 12/76 kalibra i imaju dužine 71 cm, 76 cm i 81 cm. "Blaserov" Triplex Bore Design podrazumeva novoprojektovane karakteristike u tri tačke. Prvo, unutrašnji prelazni konus je ekstremno ravan - blag, što dovodi do uvođenja sačmenog snopa u dušu cevi (cilindrični deo cevi) bez deformacije, zgrudnjavanja i formiranja grozdova sačme. To odmah znači i daleko manje radne pritiske na kritičnim mestima cevi. Prečnik duše cevi iznosi 18,65 mm, što ukazuje na novo šire bušenje.


Sve cevi pušaka Blaser F16 su ispitane na korišćenje čelične sačme. Ispaljene čaure se iz ležišta izbacuju “Blaserovim” revolucionarnim EBS (Ejecting Ball System), kod koga opruge nisu stalno nategnute. EBS sistem aktivira ejektore kad je metak ispaljen i po prelanju cevi, čaure se izbacuju uvek istom silom. Ta sila ejektovanja ne slabi kao kod drugih pušaka, kod kojih stalno sabijene opruge vremenom menjaju svoje karakteristike.


Na gornjoj cevi je ugrađena ventilirajuća, sitno nareckana nišanska šina, koja se sa 9 mm širine svodi na 7,5 mm u zoni usta cevi. Kako postoje podmodeli F16 Game (lovni) i F16 Sporting, tako se mogu dobiti loptasta metalna mušica nickel-silver ili LPA kvalitetna mušica s jarkim optičkim vlaknom. Između cevi su ugrađena mesta za smeštaj tegova, kojima strelac prema sebi podešava balans puške. Tegove prekriva potkundak i oni se ne vide kada je puška sklopljena.


Umerena cena za ekstra model


Čokovi na ustima cevi su kod F16 posebno poglavlje. Prvo, kupac ima na raspolaganju šest originalnih "Blaserovih" čokova, koji se isporučenim alatom uvrnu u gornju i donju cev i ne izviruju van profila cevi. Za zahtevnije sporting strelce u ponudi su osam skupocenih Briley Spectrum čokova, obeleženih bojama. Tako, na primer, puni 1/1 čok ima crnu boju, 1/2 čoka ima plavi prsten, a otvoreni skeet je zelene boje. Ovi Brilijevi čokovi imaju van cevi puške široki nareckani pojas i mogu se i bez alata montirati i demontirati.

Potkundak na F16 se skida uprošćenim Purdey Push Pod sistemom - pritiskom na polužicu koja izviruje na njegovoj prednjoj strani.


I lovni i sporting model bokerice F16 imaju orahove, nemačke kundake s početnom klasom orahovine definisanom kao "standard 2". Uz doplatu mogu se dobiti kundaci klase oraha 3 i 4. Nije se išlo na najviše klase orahovine, jer je predviđeno da F16 u Evropi košta od 3.000 do 3.500 evra. Visoke klase kavkaskog oraha bi udvostručile ovu predviđenu cenu. Uz doplatu, strelac može dobiti i balanser trzaja montiran u unutrašnjosti kundaka. Iako puška teži samo 3,1 kg, gumeni amortizer (po želji unutrašnji balanser) i odlična ergonomija čine pucanje izuzetno udobnim.


Tamnosiva boja (na štandu je nazivaju gun metal grey) baskule, tamni mat brunir cevi i navijeni orahov kundak vizuelno daju veoma lep sklop. Još kada ovako lepu i laganu pušku uzmete u rame, zaključujete da nije preterana tvrdnja "Blaserovih" domaćina da ne postoji na tržištu puška niže siluete, nižeg centra mase, bržeg nalaženja cilja i bržeg familijarizovanja. Divno oružje glatke cevi, prestižnog imena i u toj klasi, zaista, umerene cene.tekst i snimci: Msc Vlada MITROVIĆ


Broj 248

U NOVE AVANTURE
Od ovog broja, iz meseca u mesec uz našeg vodiča, iskusnog planinara, pustolova, lovca na ekskluzivne reportaže, stručnjaka i jednog od najboljih poznavalaca srednjovekovnih vojnih puteva, novinara Borisa Subašića, moći ćete da krenete u treking avanturu.


Biće to najlepši predeli i planine Srbije, mesta koja ćete moći bezbedno da obiđete i pamtite po jednistvenom doživljaju. Iskreno se nadamo da će vam uputstva i iskustvo našeg kolege biti sigurna mapa, a svaki korak pravo uživanje dok se budete penjali na vrh prelepog Kablara!Odgovorni urednik
Ivan V. Žalac

SVE O ORUŽJU


Bok sačmarica Blaser F16     04-06Avidity Arms PD-10     08-09Jurišna puška HK-433     11-13Uporedni test: Takmičarski pištolji kalibra .32 S&W Long WC     14-16Test dvogleda Delta Optical     18-19Sovjetske protivtenkovske puške u oružanim sukobima 21. veka     20-22Revolver Korth RGX     30-31Krstareća raketa Tomahawk     42-44Test noževa i sekirica za boravak u prirodi     56-58Radionica "Schafer Silvertip Custom Bows Inc"     60-61-62
RUBRIKE


Izbor za najbolji nož juna     24-25Kalibrov vodič u treking avanturu     26-27Međunarodni 9. sajam "Kraguj M"     28-29Srednjovekovna srpska vojska (2)     32-35Vest po vest     36-379. Delta kup u bazi SAJ     40-41Lovište “Kamensko”, Donji Lapac     46-47Hemostatički uređaj za zaustavljanje teških krvarenja     48-50Duh Čvorovića u Targetu     52Lov na divlje svinje     53-55