Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 248
aktuelno izdanje
Test dvogleda Delta Optical
Doživite prirodu na pravi način

Zainteresovani pojavom dvogleda firme "Delta Optical" na domaćem tržištu, rešili smo da ih detaljnije pogledamo i predstavimo našim čitaocima. Optički nišani poljske firme su prisutni godinama kod nas, a "Kalibar" ih je svojevremeno testirao i predstavio, posebno modele iz serije Titanium. Pokazali su se tada kao dobri, dok je kvalitet daleko iznad svog cenovnog razreda. Pojavljivanje prvih proizvoda ove firme je bilo pravo osveženje za domaće korisnike, s obzirom na to da je kvalitet, zaista, visok, a cena potpuno prihvatljiva, daleko ispod očekivane u odnosu na ponudu.


Dvoglede koje ovog puta predstavljamo pronašli smo u poznatoj beogradskoj prodavnici oružja i lovačke opreme "Arsenal", i to pet različitih modela.

U rukama poljskih graničara


Firma "Delta Optical" je relativno mlada kompanija, osnovana 2002, sa sedištem u poljskom gradu Novi Osinač u blizini Minska Mazovieckog. Osnovana je kao proizvođač raznovrsnih optičkih uređaja i instrumenata raznih namena (teleskopi, mikroskopi, dnevni i noćni uređaji za osmatranje, optički nišani), kod koga je segment lovačkih optičkih nišana sasvim mali i gotovo periferan. Firma ima projektni biro u Poljskoj, u kome definiše karakteristike svojih proizvoda i, naravno, projektnu dokumentaciju, dok je sva proizvodnja prebačena u Japan. Svi optički uređaji se proizvode u istoj fabrici, gde se nekada radio HAKKO, a danas JOL i VIXEN optike.


Komercijalnom sportsko-lovačkom tržištu namenjeni su lovački nišani u nekoliko serija različitog kvaliteta (sa petnaestak modela za lov i sportsko gađanje), ali i nekoliko serija dnevnih dvogleda, takođe organizovanih u serije po kvalitetu izrade i ponude. Samo oni iz osnovne ponude (Voyager i Discovery) proizvode se u Poljskoj, dok se kvalitetniji (One, Chasse, Forest i Titanium) proizvode u Japanu, u istoj fabrici gde i optički nišani. Provera kvaliteta i izdržljivosti vrši se u nemačkom DEVA institutu za lovačko oružje i optičke uređaje. Iz fabrike "Delta Optical" tvrde da imaju vrhunski sistem kontrole.

Njihovi proizvodi su prisutni na civilnom tržištu Austrije, Mađarske, Poljske i Češke. Ove dvoglede u Poljskoj koristi Granična policija i vrlo su zadovoljni opštim kvalitetom. Jednostavno, širom Evrope ih smatraju odličnim izborom, čiji je kvalitet uvek bar za stepen viši od cene.


U prodavnici "Arsenal" smo pronašli nekoliko modela iz različitih serija, pa ćemo kroz komentare o svakom predstaviti čitavu ponudu.


Povoljne cene - odličan kvalitet


Osnovni model razvijen tokom 2014. nazvan One (jedan), najmanji je i najlakši dvogled i predstavlja klasu za sebe. Radi se sa uvećanjem od 6 ili 10x, sa objektivima od 32 mm. S dimenzijama od 108x110x40 milimetara i masom od samo 320 grama, ovo je najkompaktniji dvogled u ponudi. Ima kućište od super otporne plastike. S obzirom na male dimenzije ima izuzetnu širinu vidnog polja od 132 m na 1.000 m (fild of viev 7.5 ). Minimalna daljina oštre slike mu je na 1,3 m, vodootporan je, gumiran i dolazi u kompletu s kvalitetnom torbicom.

 Antirefleksna stakla čine ga veoma prijatnim za korišćenje u svim vremenskim uslovima. Idealan za sve ljubitelje prirode. Ima pravolinijsku konstrukciju sa Schmidt-Pechan prizmama, napravljenim od patentiranog stakla BaK4. Nema mnogo podataka o višeslojnim antireflektujućim premazima na sočivima, osim da su "Fully Multi Coated". Faktor sumraka je 16, kao i luminoznost. Ispunjen je azotom. Na desnom okularu je podešavanje dioptrije od +4/-4, a ostala podešavanja se vrše preko centralno postavljenog tureta. Garancija mu je pet godina, a cena u Srbiji svega 14.500 dinara.
Najpovoljniji cenom je model Voyager II 10x50, koji u "Arsenalu" košta svega 3.900 dinara. Naravno, ovo je dvogled iz osnovne klase, gledano po onome kako je opremljen, ali to nikako ne znači da je loš.

Sasvim je solidne konstrukcije i modernog dizajna, jasne, oštre i prirodne slike. Gumiran, lagan, s klasičnim karakteristikama. Odličan je izbor u ekonomskoj klasi. Dobar je izbor za letovanja i turistička putovanja. Ima vidno polje od 122 metra na 1.000 metara. Nije vodootporan, ni ispunjen azotom, što znači da treba voditi računa o korišćenju pri naglim promenama temperature, ali je i više nego odličan u odnosu na cenovnu klasu. Koristi ista stakla kao i skuplje serije, pa su oštrina slike i prenos svetlosti fenomenalni. Na desnom okularu je podešavanje dioptrije od +4/-4, a ostala podešavanja su preko centralno postavljenog tureta. Isporučuje se s remnikom, poklopcima, priborom za održavanje i torbicom.


Idelan pratilac u prirodi


Slede dva visoko kvalitetna dvogleda iz serije Forest II. Dvogled Forest II uvećanja 8x42 je dvogled opšte namene i veoma kvalitetne izrade. Među najboljima je u svojoj klasi. Ima uvećanje od 8x, a prečnik objektiva je 42 mm. Vodootporan je 30 minuta na dubini od 10 metra. Idealnih je dimenzija, sa 144x125x55 mm i mase 730 grama. Ima kućište od veoma otporne plastike. Pruža jasnu sliku i vidno polje 150 metara na 1.000 metara. Idealan je za sve ljubitelje prirode. Ima odličan odnos cene i kvaliteta.

Cena mu je svega 14.700 dinara. Ima pravolinijsku konstrukciju sa Schmidt-Pechan prizmama, napravljenim od patentiranog stakla BaK4. Nema mnogo podataka o višeslojnim antireflektujućim premazima na sočivima, osim da su "Fully Multi Coated". Faktor sumraka je 18,33, a rezolucija mu je 4.8 ". Ispunjen je azotom. Žižna daljina je određena na 55 mm-75 mm. Na desnom okularu je podešavanje dioptrije od +4/-4, a ostala podešavanja se vrše preko centralno postavljenog tureta. Garancija mu je pet godina.


Model Forest II 10x50, s cenom od 15.500 dinara, u istoj je klasi dvogleda, samo se razlikuje po većem uvećanju od 10x i većem prečniku objektiva od 50 mm. To je uređaj veoma kvalitetne izrade, jasnog uvećanja i oštre slike. Otporan na kišu i udarce. Pogodan za posmatranje i u uslovima slabije svetlosti. Idealan za sve ljubitelje prirode, a ima odličan odnos cene i kvaliteta. Ukupne dimenzije su mu 165x133x60 mm, a masa 870 grama. Ima veoma jasnu sliku i vidno polje 94 metra na 1.000 metara. Ima pravolinijsku konstrukciju sa Šmit-Pechan prizmama, napravljenim od patentiranog stakla BaK4. Faktor sumraka je 22,4, a ispunjen je azotom i vodootporan. Na desnom okularu je podešavanje dioptrije od +4/-4, a ostala podešavanja se obavljaju preko centralno postavljenog tureta. Garancija mu je pet godina.


Fokus na dužinu pažnje!


Model Titanium 8x42 košta 17.700 dinara i predstavlja "admiralski brod", odnosno najvišu klasu dvogleda firme "Delta Optical". Glavna prednost dvogleda Titanium serije su njihova izvanredna optička svojstva. Optičke prizme su mu, takođe, izrađene od stakla BaK4 i antirefleksijskog premaza uz sa efikasnošću iznad 98%. Garantuje oštre i jasne slike s vernim bojama. Model Titanium univerzalno hvale zbog potpuno zanemarljivih optičkih grešaka, kao što su kromatske aberacije, astigmatizam i koma.

Dvogledi serije Titanium imaju robusno aluminijsko kućište. Dizajnirani su da optimalno kombinuju visoka optička svojstva i male dimenzije. Telo dvogleda je prekriveno plastikom grube teksture, kako bi bio ugodan i udoban za držanje u ruci. Udobnost povećavaju i mekani gumeni okulari i glatko operativna mehanika, koji omogućavaju fokusiranje na pogled sa svom dužnom pažnjom.


Svi modeli serije Titanium su vodootporni i ispunjeni azotom. Ne magle i vrlo su otporni na udar i grubo rukovanje. Dolaze s punom garancijom od pet godina. Imaju klasičnu, prelomljenu konstrukciju i mogućnost postavljanja na stalak, s prihvatom od 1/4 inča. Imaju uvećanje od 8x i prečnik objektiva od 42 mm. Dimenzije su 160x176x65 mm, a masa 750 grama. Vidno polje je 128 metara na 1.000 metara. Faktor sumraka je 18,3, a sjaj, odnosno faktor luminoznosti - 27,6. Na desnom okularu je podešavanje dioptrije od +4/-4, a ostala podešavanja su preko centralno postavljenog tureta. Od 2017. u ponudi proizvođača su i modeli serije Titanium s pravolinijskom konstrukcijom, ali gotovo identičnih ostalih karakteristika kao kod klasične serije.


Nadamo da će "Arsenal" uskoro ponuditi i ove modele, iako je i sadašnja ponuda više nego prihvatljiva i cenama veoma privlačna. Realno posmatrano, nema mnogo sličnih dvogleda uopšte u proizvodnji, ako se kvalitet i cena uporede. Nama ostaje da se radujemo da, konačno, možemo da predstavimo neki visoko tehnološki proizvod po zaista dobrim, niskim cenama.Boris VOJVODIĆ
Foto: Željko KNEŽEVIĆ


Broj 248

U NOVE AVANTURE
Od ovog broja, iz meseca u mesec uz našeg vodiča, iskusnog planinara, pustolova, lovca na ekskluzivne reportaže, stručnjaka i jednog od najboljih poznavalaca srednjovekovnih vojnih puteva, novinara Borisa Subašića, moći ćete da krenete u treking avanturu.


Biće to najlepši predeli i planine Srbije, mesta koja ćete moći bezbedno da obiđete i pamtite po jednistvenom doživljaju. Iskreno se nadamo da će vam uputstva i iskustvo našeg kolege biti sigurna mapa, a svaki korak pravo uživanje dok se budete penjali na vrh prelepog Kablara!Odgovorni urednik
Ivan V. Žalac

SVE O ORUŽJU


Bok sačmarica Blaser F16     04-06Avidity Arms PD-10     08-09Jurišna puška HK-433     11-13Uporedni test: Takmičarski pištolji kalibra .32 S&W Long WC     14-16Test dvogleda Delta Optical     18-19Sovjetske protivtenkovske puške u oružanim sukobima 21. veka     20-22Revolver Korth RGX     30-31Krstareća raketa Tomahawk     42-44Test noževa i sekirica za boravak u prirodi     56-58Radionica "Schafer Silvertip Custom Bows Inc"     60-61-62
RUBRIKE


Izbor za najbolji nož juna     24-25Kalibrov vodič u treking avanturu     26-27Međunarodni 9. sajam "Kraguj M"     28-29Srednjovekovna srpska vojska (2)     32-35Vest po vest     36-379. Delta kup u bazi SAJ     40-41Lovište “Kamensko”, Donji Lapac     46-47Hemostatički uređaj za zaustavljanje teških krvarenja     48-50Duh Čvorovića u Targetu     52Lov na divlje svinje     53-55