Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 245
aktuelno izdanje
Ekskluzivni klub specijalaca svih amblema
Specijalizovana izložba Enforce Tac 2017.

Dve hale nirnberškog Sajma su mesto održavanja šeste po redu specijalizovane izložbe "Enforce Tac" koja je ovog puta okupila 222 izlagača opreme i oružja za bezbednosne službe. To je, dosad, najveći broj otkada je ustanovljena ova manifestacija. Više od 3.000 akreditovanih posetilaca, uglavnom, iz različitih vojno-bezbednosnih agencija bilo je u prilici da se upozna sa sredstvima koja u svetskim okvirima trenutno predstavljaju vrh ponude u ovoj oblasti. Time se "Enforce Tac" za kratko vreme etablirao kao jedna od pet najznačajnijih svetskih manifestacija ovog tipa.


"Glock" čuva pobedničku formula


Dvodnevna izložba i konferencija eksperata u oblasti bezbednosti po drugi put je ugostila predavače "European Policetrainer Conference" i okupila predstavnike vojske, policije, pravosuđa, graničnih službi, carine i drugih bezbednosnih agencija. Bilo je to mesto direktnog susreta, razmene iskustava, ali i značajnih informacija. To je jedinstvena prilika da se usko stručnom auditorijumu predstave neretko "osetljiva" sredstva, u relativno poverljivoj i kontrolisanoj atmosferi, jer je "Enforce Tac" izložba zatvorenog tipa sa ograničenim brojem akreditovanih učesnika. Na žalost, to i nas ograničava u pogledu prenošenja nekih informacija, ali smo uvereni da ćete pronaći mnogo zanimljivosti u našim prilozima.


Među pištoljima apsolutna zvezda bio je naslednik Berette M-92F, švajcarski SIG P-320, koji je pobedio u velikom konkursu oružanih snaga SAD za MHS (Modular Handgun System), kao platforma za multikalibarski pištolj koji se vrlo lako pretvara u compact, sub-compact, taktički prigušeni pištolj pune veličine i bilo koju drugu konfiguraciju, koja vam padne na pamet, uključujući različite boje i teksture polimerskog rama. "Glock", čiji je Model 19 postao izbor specijalnih snaga (ne samo američkog SOCCOM, već više zemalja uključujući Veliku Britaniju), smatra da ima "pobedničku formulu", pa se ne trude da korisnicima ponude opcije za kastomizaciju. Ali, oko njihove linije već se formirao ešelon proizvođača dodatne opreme i svakojake "šminke", a među njima ima i nekih vrlo upotrebljivih elemenata, koji od dobrog i pouzdanog Glocka prave odlično oružje, uključujući svojevrsni kratkocevni "karabin" u polimerskoj oblozi s kundakom.


Najuspešnija rešenja, verovatno, imaju dve izraelske firme, "Fab Defence" i CAA. Svoju verziju "glockovanog" pištolja nudi i "Zbrojovka" sa ovogodišnjim novitetom ČZ P-10C. "Heckler und Koch" za svoj VP-9 nudi gamu okidača s različitom silom i dužinom hoda, očigledno sa ambicijom da uzme ozbiljnije učešće na tržištu pištolja za razne security službe u SAD, kojima je, izgleda, primarna briga neželjeno opaljenje. Nasuprot takvom pristupu, belgijski FN se diči lakšim okidanjem na svom kontroverznom pištolju Five-seveN (koji doduše zbog specifičnog kalibra, sigurno, neće biti deo opreme ozbiljnih security timova). Švajcarsko-američki "Sphinx", osim ponude službenog SDP, obnovio je proizvodnju modela Sphinx 3000 i time se vratio u red proizvođača skupih pištolja premium klase.


Odela nevidljiva za termoviziju


SIG je, takođe, izložio donekle modifikovanu liniju već afirmisanih automata MPX s različitim finišem, većim izborom kundaka i dodatne opreme, a kao najznačajni novitet pominje se modularni (izmenjiv) uvodnik okvira, pa se, osim 9 mm Para i .40 S&W, uskoro mogu očekivati verzija u kalibru 10 mm Auto i .45 ACP. "Heckler und Koch" se oslanja na UMP liniju u različitim kalibrima, a kuriozitet je da njihov najpopularniji model automata, legendarni MP-5, sada nude samo licencni proizvođači iz Turske, Grčke, Pakistana, dok potpuno nove sklopove cev/zatvarač/gornji deo sanduka izrađuju male kompanije iz SAD. Belgijski concern FN svoj PDW P-90 u kalibru 5,7 mm nudi s cevima različite dužine i optičkim nišanima, koji su (po našem mišljenju) primereniji klasičinim jurišnim puškama.


Proizvođači municije u ustaljenom maniru svake godine izlažu zrna koja su, navodno, "unapređena" po pitanju kontrolisanog širenja, probojnosti i rikošetiranja, a mnogi se odlučuju da reaktiviraju ponudu probojnih projektila za pištoljske kalibre. To je direktna posledica zloglasnih Active Shooter oružanih incidenata, u kojima su napadači, uglavnom, opremljeni sredstvima lake balističke zaštite. "Sveti gral" je probojno zrno s kontrolisanim širenjem u tkivu, ali to je još uvek nedostižan cilj.
Snajperske puške proizvođača iz SAD, pored uobičajenih kalibara, dobijaju varijante u novom srednjem metku 6,5 mm Creedmore. Kanađani su za potrebe svojih jedinica raspoređenih iznad polarnog kruga verni repetirkama, koje su naručili od kompanije "Tikka". Optički nišani sve češće dobijaju nadogradnju za montažu termovizijskih uređaja, koji im dopuštaju dejstvo u potpunom mraku. Ali, na drugom kraju terazija su novi materijali za izradu zaštitne odeće, koji u potpunosti blokiraju toplotno zračenje tela u trajanju od nekoliko sati. Zasad je prodaja ograničena na državne službe, ali svi znamo koliko brzo takvi proizvodi nađu put do "suprotne strane". Noćni snimci načinjeni termovizijskim urеđajima pokazuju da s takvom opremom potpuno neprimećeni možete da se krećete na samo 15-20 metara od osmatrača, pa je jasna bojazan od bezbednosnog rizika, pre svega, na tačkama "visoke osetljivosti", kao što su npr. nuklearna postrojenja, čije obezbeđenje je znatno pojačano tokom protekle godine.


Borbene puške povećanog dometa


U svetu jurišnih pušaka Heckler und Koch Mod. 416(F) predstavlja najzapaženiji model, s obzirom na to da je pobedila na konkursu za opremanje francuske armije, ali i brojnih specijalnih formacija širom sveta, od US Rangers i SFO Delta, pa sada i USMC razmatra zamenu svojih M-16/M-4 derivatom ovog modela. S druge strane, nemačka armija se odriče svojih HuK G-36, zbog problema koji se javljaju pri intenzivnijoj paljbi, pa će postojeće količine biti ustupljene policijskim organizacijama, koje neće, realno, biti u situaciji da im treba velika gustina vatre u kratkom vremenskom intervalu. Kao mogući naslednici G-36, zasad, figuriraju Rheinmetall-Steyr RS 556 (u stvari Steyr STM-556) i novi HuK projekat G-433, koji u suštini predstavlja jeftiniju verziju FN SCAR.


Među velikim armijama, Turska, Indija i Pakistan se vraćaju konceptu "borbene puške" povećanog dometa u srednjem kalibru, pa je već nekoliko proizvođača izložilo svoje verzije "patrolnih" i osnovnih oružja u kalibru 7,62x51, uz neizbežne poluautomatske snajperke označene kao DMR. Turski MKEK, belgijski SCAR H, SIG-716 i HuK-417 su, naravno, najzapaženiji, ali postoji čitava gama malih kompanija koje nude svoja oružja na modifikovanoj platformi AR-10/SR-25, uz korišćenje sistema s gasnim klipom kratkog hoda.


Konstrukcije nalik iz filma "Mad Max"


Kod optičkih nišana pažnju privlači novo rešenje kod "Schmidt & Bendera", koje dopušta da se dodirom utvrdi pozicija tureta, bez potrebe da se skreće pogled s cilja kroz optiku. "Nightforce" je prikazao taktičke optike s tubusom promera 34 milimetra i hodom končanice od čitavih 100 MOA (uobičajena vrednost je oko 40 MOA). "Leupold" je seriju Mark IV od ove godine prestao da nudi civilnom tržištu, ali je tu nova LRN linija taktičkih i sportskih optika. Američka mornarička pešadija je, konačno, "odrešila kesu" za nabavku laserskih daljinara za svaki streljački tim, a to isto je učinila i australijska vojska. Očigledno da se ovaj trend neće zaustaviti na tome. Novitet od pre nekoliko godina, SIG taktičke optike i refleksni nišani (koje se rade u saradnji sa "Zeissom") potvrdile su kvalitet, pa su u međuvremenu postale deo opreme FBI i još nekih policijskih organizacija u SAD, nadmašivši takva imena, kao što je švedski "Aimpoint".


Osim šarolike ponude optoelektronskih sredstava, različitih tipova senzora, komunikacijskih uređaja, trenažnih sistema, uniformi, sanitetskih potrepština i alata za spasavanje ugroženih u ruševinama i saobraćajnim nesrećama, u zasebnoj hali izložena su neka, zaista, interesantna specijalizovana vozila. Američki proizvođači, pre svega "Polaris", nude konstrukcije nalik onima iz filmskog serijala "Mad Max", rešetkaste konstrukcije, visoke prohodnosti, male mase i velike automije - upravo ono što zahtevaju mobilni timovi specijalnih snaga na terenu. Evropljani situaciju posmatraju drugačije, u skladu sa svojim specifičnim potrebama. Od klasičnih oklopnih transportera točkaša za razbijanje masovnih demonstracija i nereda, sanitetskih vozila za evakuaciju povređenih iz borbenih zona, mobilnih ambulanti u kojima se mogu obaviti i jednostavniji hirurški zahvati, do diskretnih, dobro zaštićenih VIP automobila i svojevrsnih komandnih centara za upravljanje kriznim situacijama na točkovima. Naravno, najprisutniji su proizvođači iz Nemačke. "Mercedes" i "Toyota" uz poneki "Audi" su najčešća vozila, koji se prerađuju na viši stepen zaštite, nevezano za model ili klasu, tako da su zastupljene limuzine, terenci, kombiji, ali i naizgled obični porodični karavani i pik-apovi.


Ekspanzija dronova


Ako treba pomenuti posebnu grupu proizvoda koja se izdvaja na "Enforce Tac" ove godine, to su dronovi. Pored kopnenih mini-guseničara i vrlo neobičnih formi za koje bi neupućen posmatrač rekao da su igračke, višerotorski helikopteri su najprisutniji uređaji. Iz godine u godinu rastu im nosivost i autonomija, sada je već moguće da dobar deo svoje misije obavljaju autonomno prema unapred zadatim koordinatama. Pojedine letelice su osposobljene čak i za nošenje lakog streljačkog oružja ili snažnih reflektora za pretragu terena, ali prava novost su dronovi za borbu protiv dronova. Doduše, to još uvek nije klasična borba, koja podrazumeva uništenje, već se svodi na elektronsko ometanje signala i svojevrsnu "paralizu" uređaja, pa više ne sledi komande svog rukovaoca.


Sličnu ulogu imaju i anti-dron puške, kojima s tla i uz udaljenost do nekoliko stotina metara možete prisilno prizemljiti sumnjive dronove bez oštećenja, isključujući im sve komande i prijem signala. Primena ovih letelica u službenoj upotrebi je sve šira, naprimer pripadnici pogranične policije iz Bugarske govorili su o svojim iskustvima, koja dele zajedno s policijom Srbije u obezbeđivanju granice i nadzora nad ilegalnim prelascima.


Ovo je bio samo kratak pregled, a u narednim izdanjima našeg časopisa bićete u prilici da se detaljnije upoznate s mnogim novitetima iz oblasti naoružanja i opreme...


Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ


Broj 245

SVE O ORUŽJU

TEST Zastava M-07 MPI Tactical Sport     04-05-06-07


Pištolj Hudson H9     10-11


Poluatomatske sačmarice Mossberg     12-13-14


Pištolj Semmerling .45 ACP     16-17-18-19


Specijalizovana izložba Enforce Tac 2017.     29-30-31


Radionica za izradu noževa Marka Pantovića     56-57-58


Višenamenski borbeni stelt avioni (2)     60-61-62

RUBRIKE


Bričing - nasilni upad u objekat (1)     20-21-22
Iz istorije Divljeg zapada: Džon Vesli Hardin     24-25-26
Sečiva pod našom lupom     27
Jedinice posebne namene: marokanski Gumijeri     32-33-34-35
Spasilačka operacija SAS i Navy SEAL u Avganistanu (2)     36-37-38
Streličarski seminar Henrija Bodnika u Petrovcu na Mlavi     40-41-42-43
Savo Minić, predsednik Lovačkog saveza Republike Srpske     44-45
Humanitarni turnir Streljačkog kluba "Target"     46-47
SK "Kalemegdan" puni 40 godina     50-51
Lov na sika jelena u Češkoj     53-54-55