Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 237
aktuelno izdanje
Remek delo puškarskog zanata
Dvokuglara Johan Fanzoj

Odavno na stranama naše revije povremeno gostuje neka fina puška iz ferlaške oružarnice "Johan Fanzoj". Ima tu i subjektivnog utiska nastalog u šaljivoj situaciji, kada je na jednom davnom IWA sajmu u Nirnbergu prelepa zelenooka Danijela Fanzoj zamolila potpisnika ovih redova da joj pomogne da upozna gospođu pod imenom Vlada Mitrović, koja tako lepo piše o Fanzoj puškama.

Nakon mnogo smeha objasnio sam da je u Srbiji Vlada muško ime i - stvoreno je prijateljstvo. Zato uvek kada se pojavi neka fina njihova puška nestane svake dileme: pišemo sa zadovoljstvom o Fanzoju! Od te pristrasnosti čitaoci "Kalibra" imaju samo koristi, jer takva oružarska remek-dela vredi upoznati.


Set nazvan po velikoj seobi


Ime Fanzoj je legenda stvorena davne 1790. u austrijskom Ferlahu. Od tada devet generacija nadarenih Fanzoj oružara najlepšim mogućim puškama snabdeva kraljeve, careve i sve one koji imaju istančan ukus kada je oružje u pitanju, a i mogu sebi da ga priušte. Tako je i poslednji austro-ugarski imperator Franc Jozef I u lov nosio ischler short rifle, laki, kratki kiplauf sa spoljašnjim orozom, koji je za njega specijalno oko 1900. uradio Johan Fanzoj. On, tvorac careve puške, često je imperatoru bio i pratilac u lovu i obavezni član lovačke grupe. Danas firmu "Johan Fanzoj", Feine Jagdwaffen 9170 Ferlach, vode direktorka magistar Danijela Fanzoj, njen otac Johan Fanzoj senior i njen brat Patrik Fanzoj. I, kao nekada, sve puške s potpisom Fanzoj prava su umetnička dela, a to ćete u nastavku teksta i sami uvideti.


Divna ideja afričke prirodne pojave the great migration (velika seoba) je u ateljeu "Fanzoj" pretočena u prekrasno lovačko oružje. Svake godine, kada počinju suše i zelena hrana postaje nedostupna, iz Serengetija u Tanzaniji na put dug 1.500 km preko reke Mara do oblasti Masai Mara u Južnoj Keniji kreću milioni bivola, zebri, gazela... Na tom dugom putu te umorne biljojede vrebaju lavovi, leopardi, hijene, a u rekama ogromni praistorijski reptili - afrički krokodili. Oružje s viteška dva metka i kompletom od dva para cevi u dva afrička kalibra, koje bi moglo biti idealno jednom lovcu da prođe ceo put te velike seobe, osmišljeno je i stvoreno u firmi "Johan Fanzoj". I kako bi se zvao taj set: puška, dva para cevi, optički nišan, alat, pribor i kofer? Naravno, The Great Migration - velika seoba. I sama ideja je izvanredno osmišljena, a puška nas ostavlja bez daha.


Radi se o dvokuglari horizontalnog rasporeda cevi sa unutrašnjim (hamerles) udaračima. Ponuđena su za jedan kundak i baskulu dva para cevi različitih kalibara. Prvi nosi.600 NE, a drugi "manji" .470 NE. Reč-dve o ovim kalibrima. Metak .600 Nitro Express (.600 NE) nastao je na kraju 19. veka u vreme "African ivory hunting" kampanje ubijanja hiljada slonova, kako bi se došlo do skupocene slonovače. Ljudska pohlepa i glupost su bezgranični. Ovaj metak je originalno projektovan i prvi ga je proizveo britanski "Jeffery" 1901. Prečnik zrna iznosi tačno 0,62 inča (15,748 mm), a čaura je duga tri inča (76,2 mm), što daje ceo metak dužine 93,472 mm. U čauru staje 100 do 120 grejna (6,48 do 7,776 grama) malodimnog baruta Cordite. Kordit za osnovu ima nitrocelulozu i nitroglicerin i otuda oznaka nitro - N. E ili express u oznaci je simbolizovao brzinu i putanju ekspresnog voza koji je leteo tada, početkom 20. veka, a oslikava pravu putanju metka s (nitro) malodimnim barutima i poboljšanu penetraciju u odnosu na stare crne, dimne barute. Težina zrna ovog kalibra iznosi 900 grejna (58,32 g), početna brzina je 620 m/s, a kinetička energija na ustima cevi iznosi 12.000 džula.


Karakteristike - čista desetka


Od ovog je veći samo kalibar .700 NE, za čije stvaranje je Džimu Belu poslužio kalibar .600 NE, koji je superioran u lovu na slonove, nosoroge i nilske konje. A i ostali iz big six - velikih šest afričkih divljači (bivo, lav i leopard), mogu njime da se odstrele, ali je ipak, za njih previše jak i veliki. Baš zato je umetnik puškar u "Fanzoju" uradio drugi par cevi u kalibru .470 NE, koji je za ova tri poslednja trofeja idealan. Metak .470 Nitro Express, kao i prethodni, ima ivicu na dnu čaure i namenjen je za puške prelamajućih cevi. Prečnik zrna iznosi 0,475 inča (12,065 mm), čaura je duga 3,25 inča (82,55 mm), a ceo metak ima ukupnu dužinu od četiri inča - 101,6 mm. Metak prima zrna mase 500 grejna (32,4 g), koja na ustima cevi imaju početnu brzinu od 2.150 fps - 655 m/s i energiju od 6.956 džula. Kalibar .470 NE je nastao 1900. saradnjom Džona Tejlora i Džozefa Langa u Britaniji. I danas je jedan od najpopularnijih metaka za puške prelamajućih cevi, koje se koriste za lov najopasnijih i najvećih životinja.


Posle opisa municije, vraćamo se pušci. Ova dvokuglara položenih cevi ima u oba kalibra (.600 NE i .470 NE) tandeme cevi dužine 60 cm. One su urađene postupkom hladnog kovanja od vrhunskog Beler čelika. Spajanje leve i desne cevi urađeno je skupim i složenim demiblok postupkom, koda koga se svaka cev radi zajedno s pripadajućim delom ključeva za bravljenje. Nakon pažljive izrade i stroge kontrole svih dimenzija, obe cevi se srebrnim letovanjem spajaju u jednu celinu. Na njima su ugrađeni otvoreni mehanički nišani sa širokim "V" zarezom i zlatnom kuglastom mušicom. Postoje dva preklapajuća zadnja nišana za daljine 50 i 75 m, uz nišansku liniju dužine 50 cm. Na cevima kalibra .470 NE ugrađena je "Fanzojeva" baza za prihvat skidajuće (takođe Fanzoj), montaže optičkih nišana. Uz ovo, naravno, u kompletu ide i vrhunski optički nišan i logičan je izbor austrijski Swarovski Z6i 1-6x24. On je u Ferlahu upucan na daljinu od 75 m.


Čudite se maloj daljini upucavanja? Ova puška je namenjena lovu ogromnih životinja na kratkim rastojanjima. Cevi se u baskuli brave preko dva donja Purdey ključa i trećim gornjim, smeštenim između cevi, ključem Scott. Ispaljene čaure se izbacuju snažnim selektivnim ejektorima, koji obuhvataju četvrtinu obima dna čaure. Puška ima neautomatsku kočnicu na vratu kundaka. Ovo nije slučajno, jer u slučaju potrebe za brzim prepunjavanjem automatska kočnica troši dodatno vreme za munjeviti hitac. Iako su mehanizmi vatri (udarni mehanizmi) smešteni na bočnim Holland & Holland pločicama, čivije su skrivene i ne izviruju na spoljnu stranu pločice. Vidljiv je samo indikator nategnutosti mehanizma u vidu strelice. On je, ujedno, osovina unutrašnjeg udarača. Ovo skrivanje osovinica H&H mehanizma najsloženiji je i najskuplji vid izrade ovih mehanizama uopšte. Svaka cev ima svoj obarač i tu je uobičajeno da prednji opaljuje desnu cev. Okidanje je u "Fanzoju" naštelovano na lovačke uslove, opet za ocenu - čista desetka. Ova moćna puška za afrički lov teži 7,3 kg i, ne čudite se, ispaljuje zrna teška 58 grama, koja nose energiju od 12.000 džula, a to su zbirno tri metka .30-06 u najjačoj laboraciji E.


Skupocena prateća oprema


Kundak Fanzoj The Great Migration puške je, takođe, kundačarsko remek-delo. Nemačkog je tipa s dugom ovalnom obrazinom, a izrađen je od orahovine. Legenda kaže da se Nojeva barka nalazi nasukana na planini Kavkaz. E, onda bi ovaj orah neverovatne tamne vrtložne strukture, morao rasti pored i biti savremenik Nojevog spasenja na Kavkazu. Nekoliko meseci je trajala obrada ovog kavkaskog oraha, dok je dobijen konačni izgled kundaka "naše" Fanzoj puške. Na stotine puta smenjivali su se postupci finog brušenja i nauljivanja dok površina kundaka nije dobila ovu tamnu, duboku boju mutne vode afričke reke Mara u doba monsunskih kiša. A tek čekirane površine...


Gravura na svim metalnim delovima ovog "Fanzoj" umetničkog dela nam do u detalje priča priču o velikoj afričkoj seobi životinja dugoj 1.500 km. Tu su stada u trku, koja grabežljivim okom posmatraju predatori u vrlo živim plastično oslikanim situacijama. Sve je to dato u dubokom trodimenzionalnom reljefu, u čeliku i skupocenoj platini, na tamnoj podlozi. Taj jedinstveni prirodni spektakl je osmislio i na pušku preneo najbolji austrijski master graver Franc Mak.


Ova divna puška je zahtevala i odgovarajuću opremu i kofer. Mnogo skupocenih alatki, pribor za održavanje, puška s dve cevi i optički nišan spakovani su u luksuzni skupoceni kofer. Njegov kostur je od drveta, spolja je obložen kožom s vrata aligatora, a unutra postavljen finom mekanom kožom antilope u boji savane. I puška i kofer i pribor su prava remek-dela primenjene umetnosti. Autor ovog teksta "gostuje" na stranicama "Kalibra" već 21 godinu. Napisao je više od 500 opisa različitog oružja. Fanzoj The Great Migration je najlepša puška nemenjena lovu, o kojoj je, dosad, pisao. A za cenu morate stupiti u kontakt s prekrasnom zelenookom Danijelom Fanzoj, koja će vam reći s koliko nula se piše iznos ove puškarske Mona Lize.


Vlada MITROVIĆ


Broj 237
SVE O ORUŽJU
ASP - pištolj za obaveštajce
Karabin Mauser M12
Pištolj Remington RM
Kasetne bombe (1)
Vazdušne puške
Puška sistema Berdan No2 M-1870 10,66 mm

RUBRIKE
Amok napad u Orlandu
"Trofej Beograda 2016" u streličarstvu u Košutnjaku
IPSC Požarevac
Vest po vest
Sajam Eurosatory 2016 u Parizu
Tradicionalna oružarska radionica "Milović Univerzal"
Lov na šakala
U poseti Streljačkom klubu "Zvezdara"
In memoriam - Obrad Dinić, balističar