Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 138
aktuelno izdanje
Svedoci ratnih epoha
Uporedni test: Mitraljezi Bren, M53, M60, FN MAG i M84
Mitraljezi Bren

Svojevremeno je u jednom oružarskom časopisu lansiran mit, prema kome je najlakši način da dobijete batine u nekom britanskom baru pedesetih godina 20. veka - da naglas kažete kako Bren nije bio najbolji puškomitraljez na svetu. I pored činjenice da je ta tvrdnja predimenzionirana, posle svih ratova koji su protutnjali ovim prostorima prethodnih godina - i u našim uslovima postoje suprotna shvatanja o karakteristikama pojedinih mitraljeza.
Naime, na Zapadu i vojskama članicama NATO stav je da najsrećnije rešenje pod nazivom GPMG (General purpose machine gun), odnosno mitraljez opšte namene predstavlja originalni belgijski koncept FN MAG, dok u ostatku sveta i dalje vladaju podeljeni stavovi.

Oštri kriterijumi
Zato smo uz pomoć prijatelja iz užičkog “Prvog partizana” i Vojske Srbije, organizovali "surovo" testiranje pet mitraljeza, koji su u svoje doba (a mnogi i danas), smatrani najboljim.

Dakle, pribavili smo originalni britanski Bren u kalibru .303 British, jugoslovenski M53 koji je identična kopija nemačkog MG42 (7,9 mm), američki M60 (7,62x51, belgijski FN MAG (7,62x51) i domaći M84 (7,62x54R), koji je licencna kopija ruskog mitraljeza PKM.
Kriterijumi za ocenjivanje su bili:

Pouzdanost
- najvažnija karakteristika svakog vatrenog oružja, pred kojom padaju vatrena moć, dizajn i svi marketinški napori. Rangiranje je izvršeno prema broju zastoja u različitim režimima vatre, upotrebom bojeve i manevarske municije.

Efikasnost
- većim delom matematička kategorija, jer se vrednuje mogućnost oružja da “zaspe” ciljeve optimalnom količinom hitaca na određenim daljinama, a sa druge strane su od značaja i rasturanje grupe pogodaka i vreme potrebno za zamenu cevi, odnosno okvira/redenika.

Priručnost
, odnosno udobnost rukovanja - svaka nova generacija mitraljeza je imala usavršenu ergonomiju i prilagodjenost upotrebi u raznim tipskim situacijama, pa je subjektivni osećaj strelca od velikog značaja.

Iskustva iz borbene upotrebe - mnoga oružja su dostigla status kulta u mirnodopskim uslovima, dok bi na ratnim poprištima doživela potpuni fijasko. S obzirom da je reč o pet mitraljeza koji su zaista mnogo korišćeni u terenskim uslovima, sumirani podaci o "ponašanju" u ratnim dejstvima su i te kako od značaja.

Tekst i snimci: Milan MILANOVIĆ

Broj 138

SVE O ORUŽJU
Pištolj Glock Model G21 SF     
Danske puške Shultz & Larsen M97     
Automat Magpul PDR     
35. sajam IWA 2008. - opšti prikaz (I)     
Noviteti: "Ekološka" municija PPU     
Puške Roedale Precision iz Osnabrika     
Švedska puška Husqvarna 48B     
Sačmarice "Kemen"     
Sistem za detekciju snajpera Spotlite     
Poluautomatski pištolj La Francais     
Municija "Nobel Sport Italia"     
Noževi na 35. sajmu IWA 2008.     
Iz oružarskog arhiva: Beretta 38A     

RUBRIKE
Italijanski 4. alpski puk padobranaca “Monte Cervino”     
Britanski padobranski izviđači     
Internacionalna asocijacija za bodigard i bezbednost u Beogradu      
Lov u planini     
Privatno FTO preduzeće Inex-bezbednost