Koje tekstove u "Kalibru" najradije čitate:
Lovačko oružje
Vojno-policijsko oružje
Noževi
Specijalne jedinice
Lov
Velike bitke
Broj 138
aktuelno izdanje
"Teškaš" iz majstorske radionice
Test: Karabin Zastava-Živkov M70/08 .458 Win. Mag
Karabin Zastava-Živkov

Ovih dana smo, čim je završen, na strelištu testirali jedinstven i za naše podneblje veoma neobičan lovački karabin, nastao po viziji dugogodišnjeg, iskrenog prijatelja "Kalibra" i pasioniranog lovca, koji je zahtevao da ostane anoniman. Kako smo sa pričom o preradi ovog karabina bili upoznati još od samog početka, redovno smo (naravno nestrpljivo), pratili radioničke procedure i faze customizacije, sve do finalnog testa na strelištu ovog vrhunskog oružja, što sa radošću delimo sa našim čitaocima. Sve je još interesantnije, jer je karabin delo nasšg istaknutog konstruktora Ivana Živkova.

Priča o sređivanju i preradi jednog karabina za lov krupne divljači u domaćim lovištima i ne bi bila toliko neobična, koliko god da je puška izmenjena, da za njenu osnovu nije odabran tropski lovački karabin sistema Mauser, iz proizvodnog programa Zastava - Model 70M, u veoma snažnom kalibru .458 Winchester Magnum. Ipak, trebalo bi reći da u poslednje vreme, sve veći broj lovaca počinje da koristi velike i teške kalibre u domaćim lovištima, tako da možemo da govorimo o trendu, koji je počeo još pre nekoliko godina. O kakvim je kalibrima reč i da li su zaista primereni krupnoj divljači našeg podneblja, vredi ozbiljno razmisliti.

Trend krupnijih kalibara

Posle pomame za lakim, ultrabrzim zrnima (uglavnom označenih kao Magnum), tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, lovci su shvatili, da to nije baš uvek recept za uspešan odstrel, dok stara, teška i velika zrna, jednostavno, odrade posao svaki put. Tako je prvo u SAD (gde to možda ima smisla, u lovu na krupnog losa i ogromne, veoma otporne i opasne mrke medvede), počeo trend korišćenja sve krupnijih kalibara, sa logikom da "od viška glava ne boli", odnosno ne postoji prejak metak i da nije nikakva šteta, ako upotrebljeni kalibar ima daleko više energije, nego što je potrebno. Ubrzo je postalo skoro normalno, da se u lovu na krupnu divljač koriste klasični tropski kalibri, predviđeni za odstrel najkrupnijih afričkih životinja: .338 Winchester Magnum, .375 Holland & Holland Magnum, .416 Rigby, .416 Weatherby Magnum, .416 Remington Magnum, .458 Winchester Magnum, .470 Nitro Express, .460 Weatherby Magnum i mnogi drugi. Ova moda se uskoro preselila i u Evropu, gde su se uz pomenute, na listi najpoželjnijih, ustalili još i nemački: 8x68S, 9,3x62, 9,3x64, odnosno 9,3 mm x74R za prelamače. Naravno, ovo se odmah prenelo i na lovce kod nas, ali tu je ekonomska računica, ipak, imala uticaj na izbor municije i oružja.
Boris VOJVODIĆ

Broj 138

SVE O ORUŽJU
Pištolj Glock Model G21 SF     
Danske puške Shultz & Larsen M97     
Automat Magpul PDR     
35. sajam IWA 2008. - opšti prikaz (I)     
Noviteti: "Ekološka" municija PPU     
Puške Roedale Precision iz Osnabrika     
Švedska puška Husqvarna 48B     
Sačmarice "Kemen"     
Sistem za detekciju snajpera Spotlite     
Poluautomatski pištolj La Francais     
Municija "Nobel Sport Italia"     
Noževi na 35. sajmu IWA 2008.     
Iz oružarskog arhiva: Beretta 38A     

RUBRIKE
Italijanski 4. alpski puk padobranaca “Monte Cervino”     
Britanski padobranski izviđači     
Internacionalna asocijacija za bodigard i bezbednost u Beogradu      
Lov u planini     
Privatno FTO preduzeće Inex-bezbednost